Onödig heterosexualisering

18 Mar

”Heterosexualitet är inte normalt, det är bara vanligt” – den har ni hört förut va? Och visst håller ni med? Men ändå råkar den där redan så vanliga heterosexualiteten smyga sig in i alla möjliga sammanhang där den egentligen inte alls hör hemma, och reproducerar sig därmed som norm – som normal – gång på gång.

Se på dessa finfina läroboksexempel tagna ur verkligheten:

wpid-2013-03-18-11.55.39.jpg

wpid-wp-1363606071180.jpg  wpid-2013-03-18-14.01.01.jpg

 Exempel nummer ett är taget ur en svensk lärobok, ur ett avsnitt som handlar om nordiska språk. Själva andemeningen i exemplet är fullt logisk och rimlig att belysa – att en svensk person någorlunda väl kan förstå vad en dansk person menar när hen säger ”Du er meget sød”, men att svensken ändå missförstår den exakta innebörden av ordet sød, eftersom betydelserna är aningen olika. Men vad fasen har heterosexualiteten där att göra?

Samma sak med de tyska lärobokstexterna under, som har syftet att lära eleverna färger och att beskriva frukter och annat som har dessa färger. ”Tjejfrukten” med namnet Zora Zitrone viskar mot slutet att ”Jag är hemligt förälskad i Mirko Milch!” och ”killfrukten” Mirko Milch viskar i slutet av sin text detsamma, fast han är då förstås hemligt förälskad i Zora Zitrone. Heterosexualitet helt utan mening med andra ord. Det handlade liksom om frukter och färger – hallå?

Jag pratade om detta med en kollega som tyckte att ”ja, men vadå – det är ju ingen som pekar ut till exempel homosexualitet och säger att det är onormalt. Det kan väl få vara lite kärlek med?” Visst. Men varför? Och varför alltid heterosexualitet? Jo, för att heterosexualitet ses som neutralt. Då heterosexualiteten bakas in på det här sättet handlar det inte ens om sexualitet eller kärlek i huvudsak, det är bara ”ett sätt” att förklara något annat på. Om det istället var så att en lesbisk kärleksrelation gestaltades i exemplet med grannspråken, och att Mirko Milch i själva verket var hemligt förälskad i Peter Pflaume, ja, då hade plötsligt kärlekshistorien, sexualiteten, homosexualiteten ställts i fokus – och det är inte textförfattarens syfte, eftersom texten ska lära elever om grannspråk respektive frukter och färger.

Det handlar om representation. Om vilka sexualiteter som bara finns där, som finns representerade i alla möjliga syften och sammanhang, utan att det ”egentligen” handlar om en viss sexualitet – och vilka som enbart finns representerade just i syftet att tala om sexualiteten.

Inte undra på att vi alla växer upp i övertygelsen om att vi är heterosexuella, att vi förväntar oss att de människor vi möter är hetero tills motsatsen bevisas – eller att det fortfarande för många är en stor grej att komma ut.

15 svar to “Onödig heterosexualisering”

 1. Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok mars 18, 2013 den 5:42 e m #

  Jättebra skrivet! Och som det bankas i barnen. ‘Välmenande’ och ‘snällt’, men det är ju just det som är så svårt att värja sig mot. När alla säger ‘ååååh’ när pojken som är sex månader kryper fram till tjejen på åtta månader och dreglar över hela hennes ansikte, som om det var heterospädbarnshångel det handlade om.

  • SannaM mars 18, 2013 den 6:39 e m #

   Tack! Ja, det allra mesta sker ju i välmening – de flesta människor vill gott i alla lägen, men det ständiga osynliggörandet tänker inte så många på vad det leder till…

 2. Rebecca mars 19, 2013 den 8:03 f m #

  SÅ bra att du belyser det här. För jag reagerade mer som din kollega. Vadå? vad menar du? men jag hajjar. Och det är däröfr så bra att du skriver så att vi som lever i normen börjar förstå det och tänker till en extra gång.

  • SannaM mars 19, 2013 den 9:01 f m #

   Tack! Och det var precis just det som var meningen – härligt att jag når fram 🙂

 3. Helena mars 19, 2013 den 2:28 e m #

  Jag älskar verkligen att läsa sådana här inlägg som får mig att tänka till, tack! 🙂 Och vad är grejen med att överhuvudtaget ha med sådana saker i en skolbok för barn? De förälskade frukterna tillför ju ingenting, om man nu ville skapa någon koppling dem emellan kan man väl säga att ”min bästa vän är XX”. Fast just ja, killar och tjejer kan ju inte bara vara vänner… Såg ett mycket udda exempel på det i en Bamse-tidning förra året, där Ola grävling och Mickelina bor tillsammans ”men de är inte kära”, say what? Måste det påpekas i en barntidning?

  • SannaM mars 19, 2013 den 5:42 e m #

   Det var så lite så 🙂 Ja, det är väldigt intressant att det är okej att heterosexualisera barn, men blandar man in hbt är det SEX och snusk!

   • Helena mars 21, 2013 den 8:39 f m #

    Jag har funderat lite på det där. Min upplevelse är att ofta när man pratar om homosexualitet kommer det upp ”jamen, hur GÖR de egentligen?”, fokuset hamnar på själva sexet. Om jag ser ett heterosexuellt par så är ju inte min första fundering vad de har för sig i sängen, så varför är så många bekymrade över just det när någon går utanför normen? Är det så svårt för folk att förstå att det är kärleken som är grejen? Vad andra har för sig i sängen ska man väl ge blanka tusan i.

    Och jag gissar att det är där skon klämmer när det gäller hbt och barn, folk kan inte släppa det där SEXET och då blir det ju jättesnuskigt att tänka sig något annat än hetero i samband med barn.

   • SannaM mars 21, 2013 den 10:41 f m #

    Visst är det så! Och framför allt är det förstås vi vuxna som tänker på det sättet – jag märker på mina elever att attityder och uppfattningar har förändrats enormt, och det är synd om vi vuxna sabbar deras inställning genom att komma med en massa onödiga normer…

 4. Matilda // Flatbloggen mars 20, 2013 den 4:23 e m #

  Det är så tråkigt det här jävla heterotjafset som är överallt, haha… Att mina vänner som fått barn redan börjar ”utse” pojkvänner till sina spädbarnsdöttrar och vice versa, för det är ju ”oschysst” att ponera att ens barn blir gay. Så trist.

  • SannaM mars 20, 2013 den 7:14 e m #

   Otroligt trist och otroligt märkligt. Man vill inte sexualisera barnen – men att vara hetero är alltså inte att vara sexuell…?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Inspiration från intressegruppen “Likabehandling och normkritik” | Hld-pedagog - mars 20, 2013

  […] – Onödig heterosexualisering i läromedel https://minasannaord.wordpress.com/2013/03/18/onodig-heterosexualisering/ […]

 2. Normkritik och likabehandling för hela slanten – länktips | mina Sanna ord - mars 20, 2013

  […] – Onödig heterosexualisering i läromedel https://minasannaord.wordpress.com/2013/03/18/onodig-heterosexualisering/ […]

 3. Kommer ut som homo, det gör man väl först i gymnasiet eller så? | mina Sanna ord - april 15, 2013

  […] helt i onödan eftersom den förmodligen alltid kommer vara den vanligaste sexuella läggningen. (Här är ett exempel på onödig […]

 4. Små förändringar i vardagen leder på sikt till större förändringar på samhällsnivå | mina Sanna ord - juni 30, 2013

  […] köper kläder och leksaker till Adrian och varför vi tänker så, och när jag har skrivit om den onödiga heterosexualiseringen i läromedel, om ”genusgodkända” barnböcker och om när mina elever använder hen, just på den […]

 5. Om Sapfo, normvidgande undervisning och mitt eventuellt lesbiska utseende | mina Sanna ord - oktober 11, 2013

  […] par och familjer finns med, undvik löjligt hetero- och könsnormativa hörövningar och låt inte onödig heterosexualisering i läromedel få passera oberört. Visa att verkligheten är viktigare och sannare än normen, och hjälp […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: