Ja just det, Pippi är ju TJEJ!

21 Apr

Adrian älskar Pippi Långstrump. Vid sidan av Mamma Mu, som också ligger i topp för tillfället, är Pippi hans stora favorit. Bara idag har vi tittat på Pippifilmen tre gånger (kom ihåg att vi stiger upp klockan 5, och för att inte verka som riktiga tv-slackers kan jag även meddela att vi har ätit frukost, hoppat i sängen, läst både ”Kivi & monsterhund” och ”Bajsboken” från pärm till pärm och nu har vi åkt genom hela stan hem till ena mormorn). Självklart är det originalfilmen som gäller – inga tecknade varianter. En Pippidocka har Adrian förstås och två stycken Pippitröjor, varav den ena införskaffades igår.

Man kan säga mycket om Pippi, för hon är inte alltid någon toppenförebild direkt – småelak mot andra barn och kan inte uppföra sig i alla situationer. MEN, framför allt är hon ju en annorlunda figur som tar plats på sitt alldeles eget vis och genom henne ifrågasätts normer kring hur en flicka ska vara, att man ska uppföra sig, på vilket sätt man ska uppföra sig och framför allt att en flicka, en blivande fin dam, ska uppföra sig. För Pippi är flicka, och det är förstås på ett vis viktigt att framhäva; hon är en flicka som inte beter sig som en stereotyp flicka, hon är urstark och hon vill inte alls bli någon ”fin dam”. Men jag vill nog helst framhäva Pippi som ett barn, för hennes kön är så otroligt ointressant. Hon är ett barn, en figur, en egen individ att skratta åt, se upp till, vilja vara som och då och då förfäras över.

Igår drogs vi in på barnavdelningen när vi egentligen skulle handla lite annat på Åhléns. Det är trots allt så himla kul att köpa barnkläder, jag erkänner… Och eftersom Pippi är idolen så tänkte vi ta en titt just på Åhléns Pippiavdelning och kanske till och med shoppa bara något liiitet. Det är dock tydligt att Pippigrejerna främst är riktade mot flickor. Kläderna är lite smalare i passformen och Pippibäddseten var placerade på flicksidan. Varför?? Om någon så är väl Pippi en figur som kan tilltala alla? Jag tänker också att butiken här dessutom går emot allmän uppfattning, för jag är rätt övertygad om att många barn, oberoende av kön, gärna läser om Pippi, gärna skulle vilja sova i Pippilakan och klä ut sig till Pippi på maskeradkalas.

Men butikerna stretar på – de vill helt uppenbart att det ska åtskiljas och avgränsas mellan könen och på något vis lyckas de nog i slutändan. De flesta föräldrar har inget emot att köpa t-shirts med Pippitryck till sina söner, och Pippilakan är säkert också okej. Men klänningen? Förklädet? De små handväskorna med Pippi på? Pippidockan?

Jag tycker de ska lägga av att köna Pippi, helt enkelt. Kanske borde jag ha sagt det till dem?

image

image

Annonser

4 svar to “Ja just det, Pippi är ju TJEJ!”

 1. Lisa april 21, 2013 den 1:11 e m #

  Pippi är ju favvon hos oss med! Ett par klädkedjor är ju så stolta över att de har så kallat unisexmärke också, men på deras hemsida finns bara kategorierna flicka och pojke för kläder över storlek 86. Och butikerna skyller på konsumenterna. Eget ansvar för förändring verkar inte finnas när det är tillväxt och vinst som styr.

  • SannaM april 21, 2013 den 5:01 e m #

   Hehe, just nu går Pippifilmen på fjärde rundan för dagen 😉 Ja det där är tröttsamt, tänk så enkelt det vore med ännu en kategori – ”barn” – även i storlekar över 86… De kan ju testa i alla fall!

 2. Helena april 21, 2013 den 7:44 e m #

  Jag gillar Pippi just för att hon utmanar föreställningar om hur flickor och barn överhuvudtaget ska vara – hon bryter mot i princip alla regler. Jag tycket också att hon i grunden har ett gott hjärta.

  Just vad gäller Åhléns klädavdelning tycker jag det är synd att de har kvar könsuppdelningen i de fysiska butikerna, för på hemsidan är det inte uppdelat efter kön, bara efter storlek. Här i vår stad finns en liten butik med barnkläder där det inte finns någon könsindelning. Det är sorterat efter baby, småbarn och större barn, samt efter färg/märke inom avdelningarna. Alltid lika trevligt att komma in där 🙂

  • SannaM april 22, 2013 den 7:23 f m #

   Jo, visst har hon det – hon vill ju verkligen ha kompisar och delar med mig så mycket hon bara kan. Och visst är det synd att de envisas med att dela upp! Personer som prompt vill köpa könade kläder kommer ju hitta dem ändå, men kanske samtidigt inspireras att köpa något lite annat än de brukar om kläderna hänger blandat. Gillar verkligen sådana småbutiker som delar upp efter färg och storlek istället!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: