Ideal och normer speglas i sökorden

25 Apr

Jag kan inte låta bli, även om det kanske är lite banalt. På en och samma dag den här veckan visar bloggstatistiken att följande sökord lett till min blogg:

image

image

image

Nu tänker jag vara fördomsfull och helt utan skrupler för jag är rätt övertygad om att de första två sökfrågorna – ”är det konstigt att gå utan smink?”, ”hårig, vad ska jag göra?” – är ställda av tjejer, och att den tredje – ”hon är starkare än mig” – är skriven av en kille. I stort sett ingen tjej skulle förundras över att en annan tjej är starkare än hon, och väldigt få killar skulle fundera över om det var konstigt att gå utan smink eller söka efter råd angående sin hårväxt.

Detta kan som sagt tyckas rätt banalt, men det säger ändå så vansinnigt mycket. Nästan varje dag är det någon av mina bloggbesökare som har googlat sökord som dessa, uttryckt en undran över att inte följa normen. Om det är unga människor eller inte har jag förstås ingen aning om, men jag kan ju se mig om i mina klasser mig och definitivt föreställa mig hur var och varannan där inne någon gång har frågat google angående hur ”normala” deras kroppar och deras tankar kring kroppen och kring livet är; hårväxt, kroppsstorlek, fysisk styrka, bröst, könsorganens utformning, kärlek och känslor…

Och visst, så har det alltid varit – som många ofta säger när de vill förringa vikten av att diskutera ett visst fenomen. Skillnaden är att nu för tiden finns det tillgång till så mycket information, vilket är på gott och ont, för större delen av informationen talar förstås om hur du ska vara och se ut, inte hur du ska stå emot och ifrågasätta idealen. Tyvärr. Men därför blir det extra viktigt att gång på gång belysa för omvärlden – och i synnerhet för barn och ungdomar – hur skeva, orimliga och ouppnåeliga dessa förbannade ideal är, och det visar dessutom hur viktigt det är att diskutera genus och vara normkritisk. Det hjälper liksom inte att tala om för barn och ungdomar att män och kvinnor är olika biologiskt; att män ”är” starkare eller att kvinnor ”har mindre hår” av ”naturen” – det skapar en bild av att alla är (bör vara) likadana, vilket alla helt uppenbart inte är, och det vet väl alla egentligen, eller – det räcker ju att se sig omkring? Varför ska då de personer (väldigt många) som inte kan leva upp till normen behöva straffas hela tiden, må dåligt och försöka ändra på sina kroppar på grund av samhällets orimliga påtryckningar?

Igår kväll läste jag i ”Konsten att vara kvinna” just det kapitlet som handlar om kvinnors hårväxt, och jag skrattade så jag dog – men det värsta var ju att allt stämmer. Så fort unga flickor börjar få hår på kroppen (vilket alla får, mer eller mindre), så ska det tas bort. Vi ska till och med betala pengar för att avlägsna något som helt naturligt växer och frodas på våra kroppar av en anledning. HALLÅ?

Jag känner bara såhär: Tur att jag jobbar på högstadiet, med ungdomar, och har möjligheten att åtminstone försöka påverka dem att tänka sunt angående sina kroppar och om sig själva som personer, och tur att jag har vettet att uppfostra mitt barn genusmedvetet. Och TUR att det finns så många andra som bloggar eller på andra sätt också belyser för omvärlden hur orimliga alla dessa normer, ideal och krav som ställs på både kvinnor och män är. Någon gång kommer det ske en förändring, det är jag övertygad om. Det gäller bara att fortsätta tjata.

…till slut kanske vi inte heller behöver se såna här otäcka rubriker när vi öppnar dagstidningen på morgonen:

image

Annonser

6 svar to “Ideal och normer speglas i sökorden”

 1. youngflames april 25, 2013 den 5:58 e m #

  Asså är jag antingen helt blåst, eller helt outside, men jag trodde ärligt inte att folk skulle faktiskt sätta sig ner och googla liknande saker. Fast, har man ingen vettig att fråga får väl nätet duga, eller nåt. För övrigt asbra skrivet!!! Du sätter ord på allt på ett så snyggt och liksom klart sätt! Ps, läser också konsten att vara kvinna och den är en av de bättre böckerna jag läst. Allt hon skriver stämmer så jävla bra, och det är igentligen väldigt hemskt. Samtidigt som hon är så sjukt rolig! Ds.

  • SannaM april 25, 2013 den 6:39 e m #

   Tack för det! Och visst är det galet vad folk googlar… fast, jag förstår dem – också. När jag var gravid till exempel googlade jag allt möjligt om det märkliga som pågick i kroppen. Den som undrar vill veta, liksom, och nu för tiden finns informationen. Dock är det sorgligt just att sökordsstatistiken liksom utstrålar så mycket komplex och dålig självkänsla…

 2. presens april 25, 2013 den 8:04 e m #

  Jag tänkte direkt att den sista var en ren grammatikfråga…

  • SannaM april 25, 2013 den 8:04 e m #

   Haha, ja det kan jag tänka mig!

 3. Celine BCCeline april 26, 2013 den 5:51 f m #

  Ååh, vad härligt att jag har hittat till din blogg… Konsten att vara kvinna alltså! Husbibeln här hemma, skrattar så jag nästan gråter många gånger. Vilka bra inlägg du skriver! Ha en fin dag!

  • SannaM april 26, 2013 den 7:24 f m #

   Tack så mycket och roligt att du har hittat hit! Jag hinner inte läsa så mycket i boken varje dag, men det kanske är bra – då räcker den längre 😉 Ha en fin dag själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: