Obehagligt, Blondinbella!

25 Apr

Ojoj, två blogginlägg tätt efter varandra: Jag fick just ett tips om att gå in på Blondinbellas blogg, och det inlägg som mötte mig högst upp på förstasidan fick pulsen att öka med 300%. I detta inlägg inte bara osynliggör Blondinbella den otroligt utsatta gruppen transpersoner, utan hon hånar och förlöjligar dem – hårt, utan skrupler och visar verkligen att hon absolut inte har en aning.

Såhär står det:

image

Vad ska jag säga? För det första blandar Blondinbella ihop sexuell läggning och könsidentitet – dessa två kan ha med varandra att göra, men det är inte samma sak. För det andra är hon rentav oförskämd och kränkande när hon skämtar om att ”hermafroditer med två kön får panik när de går in i fel omklädningsrum” – känner hon till att det finns personer som föds med odefinierbar könstillhörighet, alltså intersexuella personer? Känner hon till att det finns transsexuella, som fötts i fel kropp? Eller för den delen intergenderpersoner som inte kan inordna sig i något av de enligt normen och lagen tillgängliga könen? Hermafrodit är dessutom ett ord som inte används längre. För det tredje så… nä jag vet inte, då bara raljerar hon över ”hen” igen och blandar ihop biologi och kropp med könsidentitet: En person som har snippa och livmoder kan liksom behöva gå till gynekolog även om personen inte identifierar sig som kvinna, det som ofta saknas där är kompetens kring exempelvis trans och bemötande av både h, b och t-personer.

Usch, jag blir ledsen. Visst, Blondinbella är jag inte något fan av ändå, och jag kanske inte behöver hänga upp mig på detta just därför – men hon är inte direkt ensam om att tänka såhär kring kön och tvåkönssystemets ”biologiska vara”. Transpersoner är, som sagt, en grupp som osynliggörs överallt i samhället, hela tiden.

Igår nämnde jag mitt examensarbete som handlar just om lärares förhållningssätt till kön och sexualitet, och i arbetet tog jag avstamp i den då rätt nya diskrimineringslagstiftningen och framför allt i diskrimineringsgrunden ”könsidentitet och könsuttryck”. I en konversation med en lärare just om den diskrimineringsgrunden sades följande (obs, fingerat namn):

Adam: Varför skulle man inte identifiera sig som kvinna eller man? Nä nu hänger jag inte med.
Sanna: Vem skulle kunna omfattas av den här grunden tänker du?
Adam: Men om inte… (läser lagen igen) Alltså om vi har några elever som inte identifierar sig som kvinna eller man, eller hur?
Sanna: Ja det skulle det kunna vara, någon som du har mött på eller någon kollega.
Adam: Att vi har elever som man tänker att en vacker dag kommer dom komma ut och inse att dom är homosexuella, det tror jag vi alla lärare har mött på såna elever (…) Men det här med könsöverskridande identitet eller uttryck, jag förstår inte riktigt om det… vad denna riktigt syftar till.

Den här läraren hade alltså ingen aning. Transpersoner eller könsnormsöverskridare över huvud taget finns inte i hans värld, och som sagt: Han är inte ensam. Jag har försökt få ihop ett inlägg om det här den senaste i veckan och nu känner jag bara: Jag måste skriva klart det! Förhoppningsvis hinner jag idag, men vi får se – schemat är späckat och nu hinner jag inte med någon längre rast. Tills dess får ni gå in och kommentera hos Blondinbella och tala om för henne, sakligt och tydligt, att hon inte kan kränka människor på det här sättet.

…och den som verkligen inte har något bättre för sig idag kan roa sig med att läsa mitt examensarbete:
Uppsatsen i sin helhet hittas här.

12 svar till “Obehagligt, Blondinbella!”

 1. Isa april 25, 2013 den 5:06 e m #

  Jag är okunnig på ämnet men det är en sak kring detta jag tänkt på ett tag och som ingen verkar kunna ge ett svar på så jag hoppas du kan göra det för du verkar så klok och pedagogisk!

  Den allmänna uppfattningen (i alla fall i min omgivning) är att vi inte har några skillnader på män och kvinnor mer än de fysiska. Könsrollerna är alltså bara något socialt konstruerat. Egentligen är vi alla ”nollade” könsmässigt rent psykiskt/själsligt/mentalt/kalla det vad du vill. Men om det är så, att det bara är socialt, hur kan det då finnas transsexuella som ”fötts i fel kropp”? Skulle det inte finnas transsexuella i en perfekt genusmedveten värld där könet är av lika stor vikt som skostorleken?

  Jag är ledsen om jag trampar någon på tårna med min undran för det är absolut inte min mening. Det är bara en stilla undran jag har för jag får det inte riktigt att gå ihop själv.

  • SannaM april 25, 2013 den 6:51 e m #

   Åh, nu blir jag både lite smickrad och får ett uns av prestationsångest 😉 Kan inte ge några sanningar om detta, tyvärr, men jag ska skriva hur jag tänker, så får du gärna återkomma med dina tankar!

   Jag har också funderat på detta, verkligen, och jag tror att vissa transidentiteter kanske inte skulle finnas om människor faktiskt hade möjlighet att växa upp och utveckla sin egna identitet, oberoende av könsorgan osv. Transvestism t.ex. bygger ju på att du ikläder dig ”det motsatta könets” attribut, och jag menar, om det inte fanns enbart två snäva kategorier, då borde ju ingen heller vara transvestit – i den bemärkelsen i alla fall.

   Men vad gäller transsexualism… det är svårt, för här handlar det ju inte bara om kläder, frisyr, förhållningssätt osv., det handlar ju även om kroppen – hårväxt, röst, könsorgan… och det är skitsvårt att säga, förstås. Den som verkligen är född i fel kropp skulle kanske ändå må dåligt och behöva korrigera, även i en perfekt genusmedveten värld. Vad tror du?

   Funderar även på intersexualism. Alltså, här finns det ju så otroligt många varianter – vissa varianter kräver till och med medicinering, eftersom personerna har organ som annars kommer fortsätta växa hela livet och allt möjligt, medan andra inte ens vet om att de är intersexuella förrän dagen de inser att de inte kan bli gravida = saknar livmoder, men däremot har inre testiklar. Till exempel. Och som samhället ser ut just nu (i större delen av världen) tvingas dessa personer ”bli” kvinnor eller män, vilket helt uppenbart skapar en massa problem för dessa personer könsidentitet. Om de istället kunde få växa upp som den person som de föddes till, i en värld när könsnormer ständigt ifrågasattes, då skulle deras identitetsproblematik förmodligen inte finnas. Det är jag rätt övertygad om.

   Hoppas jag bidrog på något sätt, även om jag inte kom med några sanningar. Jag är trots allt cisperson och har inga personliga erfarenheter av trans.

  • lrjamlikhetskonsult april 27, 2013 den 11:41 f m #

   Här är ett försök till svar, utan att för den skull hävda att detta är den ”sanning” som gäller för alla transpersoner.

   Men, jag brukar analysera kön så här, när jag som jämlikhetskonsult utbildar i transfrågor.
   Det vi i dagligt tal kallar kön, omfattar egentligen fyra olika faktorer. Och vi är inte alltid så tydliga med vilken/vilka av dem vi menar när vi pratar om kön, utan det är ofta underförstått att alla som talar/lyssnar är införstådda med att vad som avses och tänker på samma sak. Vilket de sällan faktiskt gör, något som onekligen bidrar till en del spännande/förskräckande diskussioner om kön.
   Vi har alltså:
   a) Biologiskt kön
   b) Juridiskt kön
   c) Socialt kön (genus, det som förut kallades könsroll)
   d) Könsidentitet

   Vad gäller biologiskt kön går det att se tydliga skillnader mellan gruppen ”män” och gruppen ”kvinnor”. Men, det är inte riktigt så svartvitt som en del tror, för även om det är ovanligare så finns det en hel del människor som har kromosomer, inre/yttre könsorgan, hormonnivåer osv som avviker från det normativt kvinnliga/manliga. Och vad gäller sånt som längd, vikt, muskelstyrka, röst, kroppsform osv tycks faktiskt skillnaden mellan individer vara mycket större än skillnaden mellan kön.
   Biologiskt kön är medfödd, men kan ( mer eller mindre) ändras, både spontant (vissa intersextillstånd) och via könskorrigerande behandling.

   Juridiskt kön är det som registrerats i folkbokföringen, man eller kvinna. Sverige har bara två juridiska kön men länder som Australien, Indien och Nepal har tre. Juridiskt kön är till sin natur konstruerat och kan ändras, via myndighetsbeslut.

   Genus är den könsfaktor som starkast påverkar vår vardag. Det består dels av det könsuttryck vi själva sänder ut, för att visa vilket kön vi identifierar oss som, men också av alla förväntningar och påbud om ett ”korrekt” könsbeteende. En persons genus är konstruerat och kan ändras, men eftersom delar av det kontrolleras av andra kan det vara svårt att bryta alltför tydligt mot normen.

   Könsidentitet är en persons självidentifierade kön, det kön man innerst inne känner att man är. Det är förmodligen svårt att avgöra om detta är medfött/essentiellt eller konstruerat, och det är väl inte osannolikt att det påverkas mer eller mindre av alla övriga könsfaktorer. Det borde rimligen gälla alla könsfaktorer, fö, men vi vet som sagt inte. Personligen lutar jag åt att könsidentiteten, precis som sexuell läggning, är tämligen essentiell och inte kan förändras. Annars har jag svårt att förklara varför jag själv är transsexuell.

   Denna könsidentitet behöver sen inte heller vara entydigt manlig eller kvinnlig, utan det finns ett mycket större spektra av könsidentiteter. Både och, mellan kön, bortom kön, tredje kön, osv. Den behöver inte heller vara en normativt fast könsidentitet, utan kan vara flytande eller pendlande. En del känner också tydligt att de inte vill definiera sin könsidentitet alls.

   Hoppas det blev lite klarare. Det är alltså förekomsten av en fjärde könsfaktor, könsidentiteten, som förklarar varför en del transpersoner har ett behov av att korrigera kroppen så den stämmer med denna könsidentitet. Och det är väl inte osannolikt att detta också påverkas av att det är i princip omöjligt att helt och fullt , även inför sig själv, byta genus utan att korrigera kroppen. Oavsett om vi vill eller inte, den kropp vi bebor påverkar vår identitet, i mycket hög utsträckning. Troligen även i den mest jämlika av världar.

   Mvh/ Lukas Romson, jämlikhetskonsult (och transexuell)

   • SannaM april 28, 2013 den 10:57 f m #

    Tack Lukas! Jag känner förstås till den här indelningen av kön (tror även att jag har skrivit om den i något av mina inlägg), men toppen att du svarade så pedagogiskt och tydligt! Det är förstås jättesvårt att veta hur världen sett ut om vi inte fokuserade så mycket på kön som vi gör nu, just eftersom vi faktiskt inte har upplevt något annat. Men samtidigt, som du säger, är kroppen en del av vår identitet och även i en klockrent jämlik och genusmedveten värld skulle det säkerligen finnas könsuppdelningar (dock förmodligen fler möjligheter än två) och därmed personer vars könsidentitet och kropp inte stämmer överens.

 2. sansigma april 26, 2013 den 9:54 f m #

  Det värsta med hur Blondinbella uttrycker sig måste ju ändå vara hur hon får det att låta som ett uppifrånförmynderi som läggs på stackars människor så som liberaler hatar, när det i själva verket är resultatet av en underifrånkamp. Suck.

 3. Helena april 26, 2013 den 1:34 e m #

  Jag har förståelse för att man inte kan kunna allt om allt, men jag tycker då att det kan vara lämpligt med ett visst mått av ödmjukhet. Att som Blondinbella och Odd förminska och förlöjliga denna fråga bara för att de själva inte är insatta och inte förstår vad det faktiskt handlar om tycker jag visar på en rätt trist inställning till andra människor och en oförmåga att sätta sig in i andras situation. Bara för att man själv är priviligierad betyder det inte att alla andra är det.

  • SannaM april 26, 2013 den 1:38 e m #

   Exakt! Självklart kan inte alla kunna allt (skrev om det sen i det låååånga inlägget efter – tror jag?!) men precis som du säger, visa ödmjukhet är jätteviktigt och när någon sedan kommer med kritik och upplysning – backa då! Sedan är det förstås tråkigt att vissa går till personangrepp, eftersom det tyvärr är dessa hon sedan fokuserar på… Puh, jag måste försöka släppa det där nu.

 4. Sanna april 28, 2013 den 2:50 f m #

  Du verkar så oerhört klok och vettig och jag önskar att jag kände dig/hade dig som vän! Mer personer som du tack!

  • SannaM april 28, 2013 den 10:46 f m #

   Åh, tack, vad glad jag blir 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Nu kan ingen ta fel | Hippiemamman - april 29, 2013

  […] vara bra till vuxna. Så blir det inga som helst oklarheter. För en kan ju faktiskt bara vara antingen kvinna eller man och intersexualitet och liknande är bara påhittade problem säger Blondinbella. Så de […]

 2. I en värld där kön inte spelade någon roll… | mina Sanna ord - maj 28, 2013

  […] helst fick jag ett svar, eller ett försök till svar, på precis denna fråga i en kommentar till det här inlägget (efter att Blondinbella uttryckt sig sådär vansinnigt om transpersoner) och eftersom den är så […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: