Om idoldyrkan, genus och jämställdhet

3 Maj

Justin Bieber kom som bekant till stan för någon vecka sedan. Jag har flera elever på skolan som fullständigt dyrkar denna artist, och minst lika många som tycker att han är skitdålig – och att hans fans därför är idioter. I media har (tjej-)fansens reaktioner stötts och blötts på olika sätt både i tv och tidningar. Minst sagt förlöjligade blev de när radioprogrammet ”Vakna med NRJ” ringde upp ett hängivet fan, sa till henne att hon skulle få träffa Justin och sedan meddelade att de bara skämtade. Inslaget slutade med att tjejen fullständigt bröt ihop – och detta skulle alltså vara roligt. Efter massor av kritik i sociala medier och de större dagstidningarna (Hanna Fahl skrev t.ex. en uppmärksammad krönika här) så valde NRJ-programledarna att träda fram och berätta att alltihop bara var ett skämt. Tjejen de ringde upp var inte alls något fan, hon jobbar faktiskt på redaktionen och programledarna bad om ursäkt för sitt agerande.

Men alltså, jag vet inte. Spelar det någon roll att detta plågsamma skämt var på låtsas (om det nu verkligen var det)? Nej, jag tycker inte det. Programledarna – Isabella Fröberg, Martin Björk och Jakob Öqvist – har fortfarande inför hela svenska folket gjort sig roliga på bekostnad av alla tjejer som älskar Justin Bieber. De har förminskat deras glädje över att han var i stan – och de har samtidigt visat omvärlden att det är okej att skämta på det viset, ja, att det är något att skämta om. Och såklart är det tjejernas dyrkan som står i fokus och förlöjligas – att det även finns killar som gillar Justin är det få som nämner (här är ett ”öppet” killfan).

Om allt detta med Justin Bieber och tjejers idoldyrkan har flera som sagt redan skrivit (utöver Hanna Fahl så exempelvis även Apan och Lady Dahmer) men jag vill ändå dra det ett varv till. Både Lady Dahmer och Hanna Fahl frågar sig vad det egentligen är för skillnad mellan tjejers kärlek till Justin Bieber och pojkars och vuxna mäns kärlek till favoritlaget i fotboll eller Zlatan – mer än samhällets olika syn på fenomenen, förstås.

Och jo, det finns en (generell!) skillnad: Många tjejer ser upp till killar som de dyrkar, är förälskade i, drömmer om att få träffa och bli tillsammans med. Många killar ser också upp till killar – men som de identifierar sig med, som de vill vara som och strävar efter att bli. Ja, i alla fall är det dessa sidor av myntet som lyfts fram och därför i många fall blir en sanning – för självklart gillar många tjejer sin manliga idol för att de vill bli lika duktiga på att sjunga som han, och det finns många killar som är kära i sina idoler. Dock framhävs tjejernas passivitet; att de ser upp till den ouppnåelige, till mannen, medan killar ses som aktiva och ser upp till någon som skulle kunna vara de själva, bara de ligger i ordentligt. Därför anses, förmodar jag, killars idoler mer som förebilder, alltså något positivt och fruktbart (= ingenting att förlöjliga), medan tjejers idoler är just idoler och därmed något meningslöst som egentligen inte leder någon vart (= helt okej att skämta om).

Metro publicerade en artikel för en dryg vecka sedan just om barns och ungas idoler och kom fram till att de allra flesta – både killar och tjejer – har en manlig idol, och de relativt få som har kvinnliga idoler är själva tjejer. Intet nytt under solen, egentligen, men ändå värt att lyfta än en gång, eftersom även detta så tydligt speglar samhällets syn på män och kvinnor. Och nej alla skeptiker, detta handlar inte om att kvinnliga artister, skådespelare och idrottsstjärnor är sämre än sina manliga motsvarigheter – det handlar om att kvinnor enligt samhällsnormen är underlägsna män och om en kille har en kvinnlig idol eller förebild innebär ju det att han strävar nedåt, eller hur?

Allting hör ihop  och lyckas vi förändra det ena så kan vi även förändra det andra – frågan är bara hur. Allt jag pratat om nu är ju nämligen exakt samma sak som det jag skrev om ungdomar och läsning; att pojkar bara kan, vill och främst uppmuntras till att läsa om pojkar, medan flickor läser om karaktärer av olika kön – och att en stand up-kväll med enbart manliga komiker benämns som ”stand up-kväll”, medan en dito med enbart kvinnliga komiker med allra största sannolikhet benämns som ”kvinnlig stand up-kväll”, för att publiken i förväg ska få veta vad som väntar dem (och kanske även välja bort att komma).

Män och manliga egenskaper värderas högre, kvinnor och kvinnliga egenskaper värderas lägre – så är det bara, och valen vi gör i livet färgas förstås av detta. Och hur löjligt det än kan låta så tänker jag att den dagen det blir lika vanligt att unga killar ser upp till och dyrkar tjejer och kvinnor på samma sätt som unga tjejer (och killar) dyrkar Justin Bieber, då har vi nog kommit ett litet steg närmare jämställdhet – på riktigt.

Annonser

11 svar to “Om idoldyrkan, genus och jämställdhet”

 1. Lisa - MondoCane maj 3, 2013 den 10:35 f m #

  Jag tycker absolut inte att det spelar någon roll ifall tjejen var ett fan eller en redaktionsmedlem. Jag blir ju gladare om hon var en arbetare på redaktionen, men oavsett tycker jag att det är helt sjukt att mobba barn och sedan bara ”Meh fatta skämtet, det var ju bara på skoj!” Inte okej beteende av vuxna människor i maktposition att ge det intrycket.

  • SannaM maj 3, 2013 den 10:46 f m #

   Verkligen inte, håller helt med (ja, vilket du ju redan vet :-)). Och tjejer blir redan hånade av klasskompisar i skolan för att de gillar Justin – för att inte tala om killfansen, de vågar inte ens ”komma ut” med att de gillar honom. Och så legitimerar NRJ sådant beteende genom sitt fula skämt. Nä fy.

 2. Knyttet maj 3, 2013 den 11:01 f m #

  Jag skrev lite om detta på min blogg, och jag anser som du att det är bra om unga kunde ha fler kvinnliga idoler också – men jag tycker däremot inte att denna dyrkan av idoler, oavsett kön eller sysselsättning, skall ses som något positivt. Det är en sak att se upp till någon som gör något bra men när det blir en hysterisk dyrkan som inte alls är objektiv och som gör att unga har överseende med förkastligt beteende då tycker jag att det är rent negativt. Se bara hyllningarna av Tupac trots de sexuella övergreppen eller fenomenet Cut for Bieber. Känns osunt tycker jag.

  • SannaM maj 3, 2013 den 11:07 f m #

   Ska kolla in hos dig också! Hinner ju inte läsa alla bloggar jag skulle vilja…
   Det har du absolut rätt i, passiv dyrkan (eller underkastelse) är inte särskilt positivt eller nyttigt för någon. Jag tror som sagt att många tjejer (och killar) som gillar Bieber egentligen gillar honom för att han sjunger bra, är en proffsig artist och så vidare, men i och med hysterin som blir – och som framhävs – så skapas ju en press där alla ska agera likadant. Du har helt rätt! Men visst är det själva fan att kvinnliga idoler är så sällsynta hos barn…

 3. Sandra på Stökboet maj 3, 2013 den 1:05 e m #

  Ja jag håller verkligen med om det där sista. När män och killar på riktigt i lika stor utsträckning har kvinnor som idoler och förebilder då har vi verkligen lyckats komma en bit på vägen. Män och pojkar måste lära sig att identifiera sig med kvinnor istället för att objektifiera dem. Det var kul att du tog upp Justin Bieber, med tanke på den diskussionen vi hade igår om unga killar som skämtar om sex och våld. Jag upplevde ju verkligen att de valde Justin som ”våldtäktsman” för att markera (förnedra) tjejerna i klassen som gillade honom.

  • Just det, ditt svar som jag hade glömt att svara på! (aah, nu börjar det bli som i mellanstadiet när jag halvt brände ut mig pga. för många brevvänner…) Fick en kommentar på facebook om detta också, där en bekant tog upp aspekten att Justin ofta kallas för ”tjej” eller ”bögig”, också som ett sätt att markera hur löjligt det är att gilla honom. Förlöjligande och förnedring på flera olika nivåer hela tiden, med andra ord…

 4. Sandra på Stökboet maj 3, 2013 den 1:27 e m #

  Haha Sanna bränn då inte ut dig, du måste ha ork till att fortsätta blogga 😉 Men det är intressant det här med pojkarna, Justin, sexualitet och maskulinitet. Det känns så himla viktigt att fundera över det här, våra småkillar ska ju växa upp och förhoppningsvis kunna hitta nya sätt att förhålla sig till sig själva och andra. Men det är upp till oss att hjälpa dem en bit på vägen.

  • Puh, jag vet… och jobbar på’t! Visst är det intressant och superviktigt att fundera på. Just nu, när de är små, är det ju inga större problem att uppmuntra allt som de tycker är roligt och olika typer av aktiviteter – att Adrian gillar Pippi till exempel (även om vissa i vår närhet tycker att han borde se lite på Emil också…) – men ju äldre de blir och ju mer kompisar och omvärld börjar påverka, då blir det nog klurigare.

   I slutändan vet man väl heller inte riktigt vad som är yttre påverkan och vad som är egna val (om vi alls gör egna val), men viktigast är förstås att undvika destruktiva beteenden, förtryck och liknande. Hua, läskigt ibland att tänka på det. Adrian är inne i en testarfas just nu där han ibland slåss och bits (men inte på förskolan, vad vi vet), och då far den där tanken genom huvudet: Tänk om VÅRT barn blir en mobbare? Tänk om vi inte lyckas få honom att se alla människors lika värde? osv.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Men’s night – årets roligaste killkväll? | mina Sanna ord - juni 11, 2013

  […] kvinnliga angår kvinnor, medan det manliga angår alla”, något som jag har skrivit lite om här, här och senast igår apropå att Lady Dahmer och Cissi Wallin ska sätta upp en show om att vara […]

 2. Att klä sina barn enligt normen är också ett statement – och ett än mer skadligt sådant | mina Sanna ord - augusti 14, 2013

  […] Mer läsning: Mördarrobotar är coola, Barbie är fjantig och det är tjejer också för den delen Om idoldyrkan, genus och jämställdhet […]

 3. Om Shirley Clamp, tvåkönade programledarpar och det här med att kvinnor alltid är aningen sämre än män | mina Sanna ord - september 4, 2013

  […] och ”det mänskliga” förr, bland annat här på tal om ungdomslitteratur och här på tal om idoldyrkan. Fast egentligen är jag väl bara bitter och letar saker att störa mig […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: