Ska vi köpa en ”tjejkörd” bil?

13 Maj

…vi som är lesbiska och allt?

Ja, för vi planerar alltså att köpa en bil. I min värld är en bil inget man har egentligen, att åka kommunalt är liksom… min norm. Efter åtta år i Stockholm har jag vant mig vid att släpa varutyngda kassar och gigantiska väskor (gärna samtidigt) på bussar och tunnelbanor, tre byten för att ta sig hem till någon för en fika är en självklarhet. Men min fru tog körkort förra året och med barn och allt så skulle det ju vara så praktiskt med bil. Anledningen till att det tar emot är nog främst att jag tror att jag är ett barn ännu, och barn bör inte ha bil och så vidare.

Men till saken i detta spexiga ämne som aldrig tidigare har behandlats i min blogg…

Under letandet på Blocket har ett nytt litet uttryck dykt upp: Tjejkörd. Efter annonserna att döma ska det visst vara något positivt, men det är inte riktigt entydigt.

tjejkörd ibil (2) tjejkörd bil (2)

Spontant känner jag bara VA!, FY! och EEH…? och jag måste genast gräva lite djupare i detta mystiska, skitfula, vansinnigt onödiga ord. Relativt långt upp i sökresultatet hittade jag den här krönikan ur Helsingborgs Dagblad som undersöker begreppets ursprung. Krönikören Patrik Lundberg, som för övrigt verkar vara en rätt underhållande typ, skriver bland annat såhär:

wpid-SC20130513-152423-1.jpgoch…

wpid-SC20130513-152522-1.jpg

Jag hittade även ett par teorier kring begreppet på det ”härliga” forumet Flashback (som jag faktiskt aldrig har besökt tidigare… av förklarliga skäl):

fb tjejkörd 2 (2)

fb tjejkörd (2)

Utifrån dessa spretiga kommentarer är det svårt att avgöra om en så kallad ”tjejkörd” bil är värd att alls ta sig en kik på – för hur sjutton ska jag veta om försäljaren menar att den är försiktigt körd eller om spolarvätskan inte har bytts på tio år, även om det senare förstås är rätt korkat att skriva i en annons? Mycket märkligt är det hur som helst. (Märkligt är det också att många av dessa annonser har lagts ut av män, inte alls av några ”tjejer”. Hur ska jag som spekulant veta om den där mannen bakom annonsen inte har tjuvkört bilen någon gång ibland?? Falsk marknadsföring!!)

Ännu en intressant aspekt, eller snarare: Något inte särskilt otippat är att jag får noll träffar när jag söker på ”killkörd” istället – för som vanligt behöver normen inte benämnas. Alla vet ju att killar kan köra bil, liksom, och de bilar som inte är ”tjejkörda” är per automatik ”killkörda” (och därmed… vadå?).

Jag motsäger inte att det finns fler bilintresserade killar och män i världen än bilintresserade tjejer och kvinnor, men ett ord som ”tjejkörd” fyller trots detta ingen som helst funktion – det är bara så urbota löjligt. Män som grupp kör inte på samma sätt, och det gör inte kvinnor heller. Däremot har män ofta, tack vare eller på grund av normen som ständigt reproduceras i detta ärende, ett gott självförtroende och en viss övertro till sin egen förmåga att köra bil (på gott och ont, som vi vet), och kvinnor känner sig av samma anledning ibland osäkra på sin bilkörning (på gott och ont – dock är det oftast en fördel, vilket syns i olycksstatistiken).

Ett ord som ”tjejkörd” hjälper inte direkt till att förändra synen på att kvinnor är sämre bilförare och jag tycker bara att vi stryker det ur vokabulären, helt enkelt.

Och framför allt skrattar jag faktiskt åt eländet.

Annonser

10 svar to “Ska vi köpa en ”tjejkörd” bil?”

 1. Erika maj 13, 2013 den 8:46 e m #

  När jag skulle köpa/få en begagnad moped ville min pappa (eller egentligen båda min föräldrar, men han har mer koll pga större intresse) att den skulle vara ”tjejkörd”. För honom/oss betydde det: betydligt mindre risk att den är trimmad, oftast mindre repor etc., mindre problem pga okunnig person som försökt ”fixa saker” och lättare att hantera (vissa mopeder är sjukt otympliga). Fördomarna sa att tjejer är mer rädda om sina saker och inte har lika stort behov av att vara ”tuffa”. Nu var min bror aldrig intresserad av att ha moped men jag tror att mina föräldrar hade tyckt likadant om det var frågan om en moped till honom. Jag tycker att de kriterier som vi ansåg ingick i ”tjejkörd” är rätt vettiga, oavsett kön på den tänkta föraren!

  • Erika maj 13, 2013 den 8:48 e m #

   Men förövrigt håller jag med dig! De flesta som tar körkort idag får ju dessutom lära sig att män är mer olycksdrabbade än kvinnor eftersom de är mer riskbenägna.

 2. presens maj 13, 2013 den 8:55 e m #

  Förlåt om jag spammar ditt kommentarsfält, men du är ju så intressant!

  Jag tänker precis som Erika – att jag mest har sett det i mopedannonser, och då är det alltid positivt. Med bilar kan det förstås vara både och. Jag har bara inte kunnat med att fråga annonsören vad hen menar, men det kanske är dags att börja göra det.

  En släkting till mig var på bilmässa en gång, och blev lockad av en annons om en bil riktad till kvinnor. ”Skitbra”, tänkte hon. ”Det måste ju innebära att pedalerna är lite mindre och sitter lite tätare ihop, att sätet är konstruerat för en något kortare människa och så vidare.” Men nej. Det betydde att det fanns en hylla avsedd för handväskan, och en sminkspegel med belysning i solskyddet på förarsidan. Ridå. Jag gick för övrigt på samma nit när jag tittade på verktyg för kvinnor. Jag vill ha en skruvdragare med mindre grepp – jag har ganska små händer och är inte så stark i nyporna. Men så fort man går ner lite i storlek så är vridmomentet jämförbart med en sån där liten manick man möjligtvis kan ha att skruva ihop Ikeamöbler med.

  Och ja, Patrik Lundberg är bra. Emellanåt helt briljant.

  • Du ingen fara, jag gillar dina kommentarer skarpt!!

   Åh puh, vad tröttsamt med ”kvinnobilen”… och typiskt. Jag förstår ändå inte varför det ska könas när man beskriver föremål, vad tjänar det till? Och även om de FLESTA menar något positivt som ger uttrycket uppenbarligen olika signaler till olika personer. Bättre att beskriva skicket rakt upp och ner, liksom.

 3. mikaela maj 13, 2013 den 9:33 e m #

  har också sett begreppet tjejkörd mest i mopedannonser och då bara i positiv mening (otrimmad, mindre medkörd och i bättre skick överlag). har faktiskt aldrig stött på att någon använt det i negativ mening och överlag har jag fått uppfattningen att de som arbetar med bilar (typ bilförsäljare, mekaniker och chaufförer) anser att kvinnor är snällare med sina fordon än män.
  kommer att tänka på en bekant som för några år sedan sökte sommarjobb som lastbilschaufför och personen hon skulle jobba för ville specifikt ha kvinnliga förare, eftersom dessa höll mer ordning och behandlade fordonet varsammare….

 4. Helena maj 14, 2013 den 7:41 f m #

  Haha, älskar krönikan! Jag har också tolkat ”tjejkörd” som att man vill framhäva något positivt i annonsen, dvs körd av någon som är mer försiktig. Men det är ju skitlöjligt egentligen.

  Här hemma är det jag som fyller på spolarvätska (apropå Flashback-kommentaren), för jag fullkomligen avskyr skitiga rutor. Vad gäller körningen har jag mer vana och jag tror faktiskt att det gör att jag kör bättre än min sambo, jag vet var bilen börjar och slutar och har bättre framförhållning i trafiken. Men som allting annat, det är INDIVIDUELLT, jag anser inte att jag kör bättre för att jag är tjej, utan jag kör bättre och är tjej – en faslig skillnad.

 5. presens maj 14, 2013 den 12:46 e m #

  Jag skulle köpa bil på annons i ett av våra nordligare landskap en gång, och då var det vanligaste säljargumentet ”Norrlandskörd”. Jag *tror* att det betydde att bilen inte var körd på saltade vägar, och det är ju relevant att veta, men innan jag fattade det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: