Feminism och jämställdhet måste sluta vara en ”kvinnofråga” – och det måste börjas i tid!

15 Maj

Apropå vad Karins Konstgrepp skriver här om hur det gång på gång tydliggörs att allt som rör feminism och jämställdhet är en kvinnosak – något som främst angår och gynnar (eller drabbar) kvinnor, tjejer, flickor och något som vi därför är ensamt ansvariga för att belysa och arbeta med – så känner jag att jag måste utveckla mina tankar kring detta ämne ytterligare.

I morse skrev jag om att mina elever just nu läser boken ”Den osynliga flickan” och att vi utifrån den kommer att diskutera jämställdhet, genus och på vilka sätt könstillhörigheten spelar roll i deras liv just nu. Jag citerar min egen slutkläm i detta inlägg:

Den främsta utmaningen (utöver att de måste lyssna på varandra) är nog att få fram vilka nackdelar det finns med att vara kille eller man i dagens samhälle, och på vilka sätt killar och män skulle vinna på att synen på kön förändrades och samhället blev mer jämställt. För de flesta har ändå bilden av att det manliga är det mest eftersträvansvärda.

Boken förmedlar att det är jobbigt, ja, på många sätt ett straff att vara kvinna, elevtexten jag refererar till fokuserar främst på att tjejer bestraffas till exempel när de pratar för högt eller inte tar ansvar – så jag skulle vilja tillföra något nytt i deras tankevärld. Framför allt vill jag få dem att inse att det är de som är framtiden. De har tamejtusan makten att förändra hur mycket som helst – men de måste förstås se vinsterna, möjligheterna och vilja nå dit också.

För många av mina elever är kön något otroligt… grundläggande. Utgångspunkten i allt, liksom. Kön bestämmer hur du ska klä dig, vilken frisyr du ska ha, vem du ska vilja sitta med i matsalen och umgås med efter skolan, vem du ska bli kär i, vilka filmer du ska tycka om och vilka böcker du ska läsa. Och de känner även till att Sverige inte är fullt ut jämställt; de vet att kvinnor tjänar mindre än män, de vet att män ”är” bättre på sport och att herrsport har högre status är damsport, de vet att Sverige aldrig har haft någon kvinnlig statsminister och de vet att tjejer objektifieras och sexualiseras på alla möjliga arenor runt om i samhället och att folk å ena sidan tycker att detta är fel, men att det å andra sidan tillåts fortgå. De vet även att så kallade kvinnliga attribut och intressen överlag är lite sämre, lite löjligare än manliga dito, och de vet att män inte bör syssla med kvinnliga aktiviteter eller klä sig i kvinnliga attribut – medan motsatsen anses rätt okej.

Med allt detta som utgångspunkt är det ganska självklart att det i deras värld inte direkt finns några nackdelar med att vara kille eller man. Att vara kille är helt enkelt lite bättre än att vara tjej, och vem saknar att kunna föda barn och få sminka sig liksom?!? Och inte vinner väl killar på att damfotboll blir lika stort som herrfotboll..?

Barn lär sig tidigt vad som är eftersträvansvärt och vad som är mindre värt, vad som rör mig och vad som rör dig – och om vi lyckas förändra barns attityder så förändras på sikt hela samhället. Det tror jag stenhårt på. Ursprungligen och i grund och botten handlar förstås feminism om att tjejer måste få samma rättigheter som killar, att kvinnor ska ha samma möjligheter som män. Men hur för vi diskussionen med våra barn och ungdomar utan att befästa och reproducera synen på kvinnor som underordnade och män som överordnade? Och utan att befästa uppfattningen om att kön är så otroooligt viktigt i alla lägen?

Jag har tidigare skrivit (här, till exempel) om att jag å ena sidan förstås ser poängen med att räkna antal personer av varje kön, att föra könad statistik och så vidare – men å andra sidan avskyr jag detta eviga könande. Hur ska vi få till någon förändring när vi ständigt markerar hur otroligt väsentligt könet är? När ska vi börja se bortom könet och på riktigt tänka främjande arbete – för alla människor, och inte heller bara de som följer normen?

Det går runt lite i mitt huvud känner jag, men främst tänker jag nog på hur superviktigt det är att när vi pratar om genus och jämställdhet, om normer, om feministiska frågor med barn och ungdomar så måste vi akta oss jäkligt noga så att vi inte fokuserar på tjejernas underläge och killarnas överläge. Vi måste prata om människor, om egenskaper, om förhållningssätt, om bemötande och om hur vi vill ha det i samhället helt enkelt. Hur ska vi vara mot varandra? Vilka egenskaper främjar ett gott samhällsklimat? Vad är rättvist och vad är orättvist? Vad är makt och hur kan man använda den på ett bra respektive dåligt sätt? Och så vidare.

Nåväl. Nu ska jag gå hem. Vi får väl se vad vi kommer fram till i mina klasser när vi har den där diskussionen i morgon…

7 svar to “Feminism och jämställdhet måste sluta vara en ”kvinnofråga” – och det måste börjas i tid!”

 1. Calle maj 15, 2013 den 5:10 e m #

  Spännande!
  Du berättar väl hur det går?!

 2. Roos maj 15, 2013 den 8:34 e m #

  Gud vad grym du är, sjukt viktigt jobb du har! Berätta jättegärna hur det går 🙂 Lycka till!

 3. Calle2 maj 15, 2013 den 11:18 e m #

  Spännande tankar och mycket håller jag med om. Offerkoftan leder ingen vart då det riskerar att bli självuppfyllande. En del av problemet är också att ofta att när män tar upp problem som män har som inte stämmer överens med den feministiska ideologin så blir svaren bara skäll och nedsättande attacker. Detta gör att de flesta män drar sig undan från debatten. Eller vid direkta frågor från feminister jamsar med utan att egentligen hålla med. Vi som av liberala skäl har svårt för den socialistiska slagsidan i den svenska pk-feminismen kämpar på i kommentatorsfälten…..

  För att få en bra jämställdhetsdebatt bör alla aspekter tillåtas och diskuteras och inte bara det som gynnar kvinnor. Även många feminister har en nedvärderande syn på kvinnor och värderar det sk manliga högst. Tex att arbeta är fint. Att vara hemma med barnen är fult etc.

 4. Mackan maj 16, 2013 den 1:01 e m #

  Den feminismen du pratar bemötts dagligen av personer som vägrar kalla sig feminister. Just för att den tror sig ha tolkningsföreträde på vad jämställdhet är och hur det ser ut idag.

  Det finns många feminister i sverige men det finns fler som inte är feminister och som har en helt annan syn på samhället. Det du säger är i grunden EXTREMT mansfientligen och en EXTREMT unken manssyn. Så är det. Jag är man och det du säger är inget trevligt.

  Vi tittar närmare på vad det är du skriver och ”tror” dig veta.
  ”För de flesta har ändå bilden av att det manliga är det mest eftersträvansvärda”
  Källa på en sådan undersökning tackar.

  ”de vet att kvinnor tjänar mindre än män, de vet att män ”
  men så är det ju inte. Det finns ju andra undersökningar som visar på att det uppgår till 1% skillnad. Destå mer faktorer man bakar in i undersökningar om skillnaderna i lönerna ju mer sjunker dom. SCB som du enbart läst, bakar med vissa faktorer men inte alla. Därav alltså ingen skillnad i lön mellan kön.

  ”de vet att män ”är” bättre på sport och att herrsport har högre status är damsport”
  För att 90% av dom som tittar på sport och som jobbar med sport är män. Vad konstigt att ”män” generellt hellre vill se andra män sporta, en riktig kluring det där. Att män är bättre har ju biologiska faktorer så vad är problemet med det? Sen blir det också generellt sett högre status på det könet som är bäst. I bågskytter är det kvinnor, i curling är det också kvinnor som gör bättre ifrån sig än svenska män. I kanot lika så, så att ”män” värderas högre stämmer inte. Det stämmer på majoriteten av sporter, men inte pga av kön utan skicklighet.

  ” tjejer objektifieras och sexualiseras på alla möjliga arenor”
  Den sexismen kvinnor tror sig få utstå får män utstå många tusen gånger mer. Också det faktum om man vågar titta lite på hur det egentligen ser ut. I alla filmer och tv-serier är alltid mannen skurken, i en scen där en kvinna blir våldtagen av två män, vem tror du får utså den värsta seximen där? Inte är det kvinnan iaf. Män objektifieras som sexobjekt också väldigt mycket, det ska vara magmuskler, snygga kroppar lång och vältränade. Men män får också utstå sexim så som, makt, stilig, rik, bra jobb, framgångsrik osv. Kvinnor inte lika mycket.

  ”andra sidan tillåts fortgå.”

  Så som könsstympning av pojkar och att vi fortfarande är diskriminerade enligt lag, eller att vi bemöts av manshat dagligen i media eller att mansfrågorna tystas menar du?

  ”De vet även att så kallade kvinnliga attribut och intressen överlag är lite sämre, lite löjligare än manliga dito”
  En undersökning på det tackar.

  ”Att vara kille är helt enkelt lite bättre än att vara tjej,”
  Enligt dig som feminist ja, men inte enligt varje man där ute som är bra mycket fler än feministerna. Varav mansfrågorna tystas.

  ”Och inte vinner väl killar på att damfotboll blir lika stort som herrfotboll..?”
  Inte förlorar dom något iaf. Vinner gör dom på det eftersom då blir det mer pengar till sporten, fler planer fler cupper osv. Så det finns ingen som motarbetar kvinnor.

  ” När ska vi börja se bortom könet och på riktigt tänka främjande arbete – för alla människor, och inte heller bara de som följer normen?”

  Med den inställningen du har kommer det aldrig hända. Du har det redan klart för dig att kvinnor är mer och värre drabbande än män, vilket det självklart inte är. Först och främst ska feminismen motarbetas så att vi enbart har en rörelse av jämställdhet kvar som betraktar män och kvinnor lika.

  • Men du, du har missförstått hela mitt inlägg! Min poäng är INTE att det alltid är eller bör vara så som i de exempel jag ger. Exemplen är ju sådant som barn och ungdomar jag möter ser som sanningar! Min poäng är ju att män och kvinnor är precis lika mycket värda och att det är dit vi måste sträva, att det ska bli så i praktiken.

   Att många barn och ungdomar uppfattar det vi kallar kvinnliga egenskaper och intressen som sämre än så kallade manliga egenskaper och intressen tycker jag inte är okej. Det är inte heller okej att jämställdhetsarbetet ska läggas på enbart kvinnor, vi måste jobba tillsammans eftersom det angår alla. Just pressen på att killar ska vara ”manliga”, hårda, klara av att hantera känslor utan att gråta och att de ska behöva kämpa sig igenom skolan… Det borde inte någon tycka är okej heller.

   Mitt inlägg måste läsas som en helhet så att du förstår syftet, vilket är – som sagt – att kvinnor och män gemensamt måste arbeta för jämställdhet och att egenskaper och intressen inte ständigt bör kopplas till ett visst kön, för vi är alla olika.

  • Ps. Du skriver på slutet att min bild är att kvinnor drabbas värre än män. Detta inlägg och inlägget innan syftar just på att bevisa att alla drabbas av ojämställdhet och att vi måste belysa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: