Facit: Det finns ingenting positivt med att vara kvinna i vårt samhälle

16 Maj

I morse diskuterade vi jämställdhet, manligt och kvinnligt i en av mina klasser. Först fick eleverna skriva i sina fria skrivningsböcker utifrån frågan:

Om du fick ikläda dig ett annat kön än ditt eget – på vilket sätt skulle det vara annorlunda, tror du?

De som ville fick efteråt delge vad de hade tänkt, och det som framför allt kom upp då var kläderna, hur det skulle kännas att ha högklackat eller kjol, att killar hade mer avslappnad stil. Det blir spännande att läsa allas texter sedan.

Efter skrivandet diskuterade vi. Först pratade vi om vilka skillnader det fanns mellan män och kvinnor i Afghanistan utifrån hur det skildrades i boken vi läser. Vad var kvinnor tvungna att göra? Vilka regler fanns för män? Kvinnospalten bestod av många ”får inte”, mansspalten med en hel del ”är tvungna att”. Regler och tvång fanns alltså för båda könen, men i kvinnornas fall handlade det om förbud på ett helt annat sätt än i männens fall (även om man språkligt naturligtvis kan vända på det också, något som de dock inte gjorde självmant).

Därefter förflyttade vi oss till Sverige och vi började med att konstatera att i Sverige har vi inte på samma sätt några lagar för saker som kvinnor respektive män får eller inte får göra – här handlar det mer om oskrivna lagar, om normer. Och vilka normer kunde då eleverna identifiera? Det var egentligen inget nytt, det konstaterades främst att män generellt har högre lön, att män lättare får högre positioner inom företag, oftare gör karriär, att herrsport har högre status än damsport och att alla skyltar (t.ex. skyltar vid övergångsställen och byggarbetsplatser) alltid avbildar en man. Den enda nackdelen de kom på var att killar generellt sett får sämre betyg – men de var noga med att poängtera att det bara är just generell statistik, och dessutom så får ju männen bättre jobb sedan ändå.

Men kvinnor då? Kvinnor har press på sig att vara snygga, vara duktiga i skolan, att vara smala, vackra. Fler kvinnor får anorexia. Kvinnor är bättre på relationer – fast å andra sidan blir de ovänner i flera veckor när de väl blir ovänner (killar blir vänner igen direkt, och senast dagen efter).

Sedan tog det slut.

Varifrån får de dessa uppfattningar? funderar jag på. Hur kommer det sig att de, som 12-åringar, ser detta som sanningar? Någon menade att doktorer alltid är män och sjuksköterskor alltid är kvinnor – och så är det ju inte ens!

Jag frågade om det positiva med att vara kvinna. Vilka fördelar det finns med att vara kvinna i vårt samhälle, vad som enligt normen anses bättre, något som män (enligt normen) inte har tillgång till. Tystnad. Sedan menade någon att tjejer faktiskt har rätt att bära alla möjliga kläder – de får ha både kjol och byxor. Men å andra sidan så ger större valmöjligheter ökad stress – för vad ska man välja då?

Jag frågade igen, och nu började lektionstiden rinna ut: Vilka fördelar finns det med att vara kvinna? Finns det något som anses ”kvinnligt” och som är riktigt bra och positivt?

De kunde inte komma på någonting. De kunde inte komma på någonting.

Sista ordet innan tiden tog slut blev att killar verkar vara så mycket modigare. Om de är ovänner, då slåss de. Det är modigt.

Och min enda känsla blev: Den här diskussionen få vi ta igen. Och igen. Och igen.

Ps. Kan tillägga att jag naturligtvis bemötte deras uppfattningar på olika sätt, vred och vände, ställde följdfrågor och försökte få dem att se från fler perspektiv. Ifall någon skulle tro något annat…

11 svar till “Facit: Det finns ingenting positivt med att vara kvinna i vårt samhälle”

 1. Knyttet maj 16, 2013 den 5:41 e m #

  Men herregud vad tragiskt… Man blir ju ledsen när man hör det

 2. Calle maj 16, 2013 den 5:57 e m #

  Vilken tur att de har dig som lärare då, som kan hjälpa dem på traven med tankeverksamheten!

 3. Stökboet maj 17, 2013 den 6:19 f m #

  Mycket bra och tänkvärt skrivet. Och sorgligt. Jag önskar att jag hade haft en lärare som du när jag gick högstadiet. Att dessa frågor tagits upp och problematiserats så pass tidigt i livet. Jag tror verkligen att du gör skillnad för dessa barn.

  /Johan På Stökboet

 4. Helena maj 17, 2013 den 10:13 f m #

  Det där var verkligen nedslående… Men som andra har sagt, tänk vilken tur att det finns lärare som du som kan hjälpa dem att försöka se bortom allt det där 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kära nån, vad jobbigt det verkar vara att vara tjej… | mina Sanna ord - maj 22, 2013

  […] Förutom att vi förra veckan diskuterade hur det är att vara kvinna respektive man i Sverige så fick ju eleverna även skriva fritt om hur de trodde att det skulle vara att byta kön för ett tag, vilka skillnader som skulle vara de mest påtagliga. Eftersom eleverna bara hade tio minuter på sig så handlade det för många om kläder och utseende i första hand, och efter att ha läst deras tankar känner jag bara: Puh! Det verkar ju skitjobbigt att vara tjej! Och framför allt blir det bara så otroligt… löjligt? Hur kan någon tycka att den här bilden av kvinnligheten (och av manligheten) är försvarbar – vilket ju folk gör när de motsätter sig genustänk och feministiskt arbete? […]

 2. Kritisera gärna, men läs vad jag skriver först | mina Sanna ord - maj 23, 2013

  […] om boken som vi läser och tankarna kring arbetet med den kan man läsa här och här, men i korthet handlar den om en flicka i Afghanistan som måste klä ut sig till pojke för att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: