Vem har tillåtelse att visa upp rumpan i kampen mot utseendehetsen?

21 Maj

Alltså jag måste formulera något mer om det här med kroppar och rumpor, för nu har jag än en gång läst Brunhetens inlägg (som rullade igång rumpkalaset), Lady Dahmers replik på detta, Schmenus egen rumpkontring, Mondokanels kloka avrundning på… debatten? samt förstås UnderbaraClaras svar på kritiken hon fått. Dessutom har ett häftigt meningsutbyte utbrutit hos Kvinnopartaj, och jag själv vädrade mina tankar kring kroppen igår.

Så. Är ni med nu?

Jag har en tendens att först tänka åh, hen har rätt! om personer som är sådär självklara i sina åsikter, som dessutom formulerar sig väl och tycks så övertygade om att de har rätt – och så är det med Brunheten, tycker jag, för hon är både välformulerad, klok och rätt giftig. Hon gav ju även mig en känga häromveckan och ju mer jag tänkt på det, desto mer fel tycker jag att hon har. Inte om sin poäng, vilken var att mansrollen bör problematiseras mer än den gör, men om att jag missar detta – för det gör jag inte.

…och nu är det samma sak. Jag håller inte riktigt med om att Clara inte borde få visa upp sin ”perfekta jeansröv” på sitt alldeles eget instagramkonto. Det jag framför allt hajar till vid är ordet perfekt, att Brunheten uttrycker att samhället har sett nog med perfekta rövar – något som folk i kommentarerna sedan nickar bifall till. De får ångest av att läsa om Clara och hennes träningsbravader. Och visst, jag får också ångest (eller vad jag ska kalla det) av att läsa om folks träning, men just därför skiter jag i att läsa om det. Det är en sak att löpsedlarna och facebook och alla tusentals hälsomagasin skriker ut att vi måste träääna och bli smaaala – för det går liksom inte att värja sig ifrån det, men när en bloggare skriver om sin träning på ett relativt avslappnat sätt… Men läs en annan blogg då?

Alltså, missförstå mig rätt nu – jag tycker förstås att Brunheten har sina poänger, och Lady Dahmer i sitt inlägg likaså. Att de själva inte vill spä på samhällets träningshets genom att blogga om sin egen träning är jättebra, och jag vill inte heller blogga så värst mycket om min träning, för jag tror inte att det är bra för mig (åtminstone inte just nu) och det är inte sådana diskussioner jag främst vill ha i mina kommentarsfält.

Men för att återgå till det som jag framför allt blir kritisk till: Det här med perfekt och osunda ideal – för här gäller det att skilja på ett och annat samt se upp så att vi inte reproducerar just det som vi vill bekämpa. När Claras rumpa ger ångest och borde bannlysas (ja, nu överdriver jag lite) och Schmenus rumpa känns härligt befriande, då känner jag att vi definitivt har ett problem i vår strävan efter att utseende inte ska spela så stor roll – för då har vi faktiskt bidragit till den där normen som talar om för oss vad som är perfekt respektive inte perfekt, osunt respektive sunt. Dessutom har vi (felaktigt) fört samman det perfekta med det osunda och det inte perfekta med det sunda. Är det vad vi vill?

Det som spontant dök upp i mitt huvud när mina tankar benats ut en aning var: Jaha, undrar om min rumpa skulle vara okej att visa upp – antingen som ett led i ”nu släpper vi utseendehetsen” eller ”bara för att jag också vill flasha rumpan”? Min rumpa är liten. Den är slät, gropfri, bristningsfri. Den får rum i en byxa i storlek 26-27 och även om den nog är på gränsen till för liten enligt kvinnoidealet så är den rätt så snygg i ett par jeans. Skulle jag bidra till ”osunda ideal” genom att visa upp min rumpa? Eller kan det vara befriande att se en rumpa som min också? För jag tränar ju inte särskilt mycket, jag äter rätt mycket skräp, jag har fött barn, jag har kronisk sömnbrist och känner mig vare sig särskilt sund eller tillfreds med min kropp. ”Såhär kan en osund rumpa också se ut!” – eller?

Äsch, jag vet inte. Vi kanske bara ska släppa det här ämnet nu? Vi är överens om att människor ser ut på olika sätt, antar jag? Och att det viktigaste borde vara – i alla lägen – att människan som äger kroppen mår bra? Då så. Då jobbar vi för det.

Ur gårdagens inlägg:

Jag kan erkänna att jag iakttar (iakttar, inte bedömer) andras kroppar i omklädningsrummet ibland, för det hjälper mig att inse hur vi människorser ut, att vi är så otroligt olika och att de nakna eller halvnakna kroppar som vi dagligen matas med via media är en sorts kropp. Inte en bättre sorts kropp, men inte heller en sämre sorts kropp – det är bara en ensidig bild av vad en kropp är eller borde vara, liksom. I omklädningsrummet samlas många sorter. Olika tjocka eller smala lår, rumpor, magar, olika stora och olika formade bröst, olika mycket gropar både här och där, bristningar, födelsemärken, ärr, åderbråck, mer eller mindre kroppsbehåring… Och jag värderar inte, men jag kan däremot fascineras och framför allt konstaterar jag att det är så människor ser ut och att ingen – av någon annan! – borde behöva värderas vare sig åt det ena eller det andra hållet.

23 svar till “Vem har tillåtelse att visa upp rumpan i kampen mot utseendehetsen?”

 1. Vanda maj 21, 2013 den 10:30 f m #

  Bra och intressant frågeställning! När blir det befriande och när blir det utseendehets?

 2. Knyttet maj 21, 2013 den 11:03 f m #

  Jag håller med dig… det blir ju väldigt skevt om man bara får visa upp sin kropp om den av andra anses vara ”oattraktiv”. Och om man står för sunda ideal, inte hävdar att alla måste göra som man själv, varför skulle man då inte få blogga om att träna? För att andra kan få ångest för att de inte vill/hinner/kan? Det är ju lite som om jag tyckte att andra inte skall få blogga om att de skriver artiklar/böcker eller liknande för att jag då får ångest för att jag inte tar tag i mitt eget skrivande.
  Jag tycker det finns en tendens i många debatter kring feminism/genus och saker som hör detta till att man drar det lite för långt och därmed tappar fokus och allierade.
  Tycker som du att de skribenter du nämner alla har viktiga poänger men tycker också att det är viktigt att man som du problematiserar det hela och inte bara sväljer det.

 3. Kajsa maj 21, 2013 den 11:36 f m #

  , Tack! Jag håller med!

 4. Evelina maj 21, 2013 den 12:29 e m #

  Alltså, håller helt och fullt med dej.
  Tycker du sammanfattar en viktig åsikt, som jag delar. Nämligen den att inte befästa ytterligare ett krav/ett ideal till, när man kritiserar ett annat.. Kravet på att vara naturlig, och naturlig på ”RÄTT” sätt. Underbaraclara får inte visa en jeansrumpa, hon är för tränad. Schmenus får visa sin, för hennes rumpa värderas på ett annat sätt.
  Vem tar sej rätten att göra det avgörandet?!
  Även detta med att ge någon ansvaret för unga tjejers ångest – som Brunheten gjorde, när hon gav Clara skulden/ansvar för att ge ångest till andra kvinnor genom att hon skrev om träning. När hon i samma stund ger Clara ångest genom att skuldbelägga och ställa orimliga krav på henne – något Clara ju bloggade om någon dag efter.. Det är väl inte ok heller!? Isåfall får nog många bloggare lägga ner – det finns ju alltid någon som får ångest av inlägget, säkerligen. Och vem vill vara den kvinno-polis och avgöra vilken blogg som är ”rätt”?!?

 5. Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok maj 21, 2013 den 4:47 e m #

  Du har helt klart en poäng. Jag tycker det är intressant det där hur gränserna dras och vad som är ‘okej’ och inte, rent utseendemässigt (för ett slags mönster där finns det ju). Däremot är det ju skillnad på HUR det görs i de exempel som du tar upp. När någon visar upp sin rumpa helt apropå (Clara), och när någon gör det med den explicita poängen att problematisera ideal och komplex (Schmenus). Så det är ju inte bara rumporna i sig, utan den omedelbara kontextualiseringen också.

 6. Lena i Umeå maj 21, 2013 den 5:43 e m #

  Jag ska erkänna att jag inte läst alla vändor i den här debatten och har inte kollat in Claras rumpa heller.

  En får dock en känsla av att det är ganska lätt att likt prästens lilla kråka hamna i än det ena än det andra diket i debatten, men sällan håller man sig på vägen. Om någon nämner ordet träning, så tolkas det inte sällan som att någon ägnar sig åt träningshets. Om någon har några kilo för mycket enligt de ideal vi matas med riskerar den att symbolisera ohälsa i vissa kretsar.

  Själv tycker jag hälsa är livsviktigt, men antagligen kan man inte se på en människa om den lever hälsosamt eller onyttigt. Hälsa är ju så inidividuellt, någon blir sjuk av för mycket fibrer, nån annan av mjölmat. Någon borde träna mindre, någon annan borde träna mer (t.ex. jag). Så alla etiketter som vi ofta klistrar på människor, både privat och i offentligheten bidrar till den här fokuseringen som antingen hyllar eller fördömer, tja något.

  Det här var nog ingen solklar kommentar i nån sorts debatt. Tog bara tillfället i akt att vräka ur mig några tankar jag haft. Men ditt inlägg gillade jag skarpt, det höll sig mitt på vägen 🙂

 7. Stökboet maj 21, 2013 den 5:52 e m #

  Ok måste erkänna att jag blir provocerad av hela det här inlägget. Fy fan för att kvinnor ska visa upp sina rövar i kampen MOT kroppsfixering. Det är ju faktiskt helt sjukt. Jag tycker att de ända (hehe) som ska visa upp sina rövar i kampen mot kroppsfixering är Kalle, Fredrik, Anders, Johan, Göran och Filip. Så det så 😉

  • Jag blir också provocerad av alltihop, så det var ingen konstig kommentar 🙂 Kroppar hit och kroppar dit, vilken är okej, vilken är FÖR fin… men samtidigt har det varit lite bra för mig och min egen kroppsångest att läsa alla dessa inlägg och att formulera mig själv runt det, för jag känner att jag (just nu i alla fall) är ett uns nöjdare med min egen kropp. Låter konstigt kanske, men så känns det.

 8. Stökboet maj 21, 2013 den 6:00 e m #

  Tyckte alltså Sandra (så att inte Johan hamnar i blåsväder pga mina åsikter ).

 9. Morrica maj 22, 2013 den 8:10 f m #

  Är Clara glad för sin rumpa? Visar hon den för att hon vill dra uppmärksamheten till den, eller för att hon vill dra uppmärksamhet från någon annan kroppsedel som ger henne ångest? Jag vet inte, men det som tycks mig uppenbart, och som du helt klok lyfter fram är att Clara har samma rätt att visa sin rumpa som vem som helst. Bittra kommentare är i långt högre grad vad som bidrar till att vingklippa människor med rumpor.

 10. snabbmakaroner maj 22, 2013 den 3:49 e m #

  Haha, nej, jag tycker inte det låter som om du hade en passande feministisk rumpa…
  Det talas ju tydligen bara om kroppsfixering när det är en snygg rumpa som visas upp. Förresten måste det väl inte finnas ett enkelt svar på det här. Jag kan tycka att det är svårt att bedöma huruvida man borde förbjuda hijab tex.

  • Nej, det finns inget enkelt svar på det här… Hela kroppsfokuset tycker jag är rätt galet, alla de ungdomar och framför allt tjejer som lägger ner sitt liv på att se bra ut, fotar sig själva under lektionerna och postar bilder på facebook och instagram… Varför behövs denna självbekräftelse hela tiden? Men debatten är intressant!

   Ps. Min rumpa är som sagt aningen för liten för att vara ”kvinnlig” tror jag, så kanske jag kan få visa den ändå 😉

 11. Emmisen maj 22, 2013 den 3:51 e m #

  men ursäkta, välformulerad? jag tycker brunhetens inlägg har varit de minst välformulerade av de jag har läst. är personliga påhopp och slutshaming att formulera sig väl? som morrica skriver: ”bittra kommentarer är i långt högre grad vad som bidrar till att vingklippa människor med rumpor”.

  • Jag är kluven till Brunhetens blogg, jag erkänner. Men alltså, välformulerad i betydelsen ”för fram ett budskap på ett tydligt och övertygande sätt” tycker jag att hon är. Därför tog jag först åt mig när hon gav mig en känga, och tyckte till att börja med att hon hade en liiten poäng med rumpinlägget. Dock ändrade jag mig snabbt angående kritiken mot mig (= utan grund) och jag tycker att rumpinlägget var fel riktat. Att problematisera hela grejen med att kvinnor visar rumpor i syfte att få bekräftelse – okej, men att kritisera Clara specifikt och på det sättet okej- inte okej.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Giv mig styrka | Stökboet - maj 21, 2013

  […] har blivit lite uppjagad av hela den kvinnliga (OBS!) rövdebatten. Jag intervjuade Johan nu innan han drog i väg på annat om män och deras […]

 2. Mens, kroppsångest och ”tjejproblem” | mina Sanna ord - maj 21, 2013

  […] hör liksom ihop här. Diskussionerna om kvinnokroppar och rövar som jag skrev om tidigare idag, facebookreklamen om att få en ”bikinikropp”  – och […]

 3. Vi måste prata om utseendehetsen för att sedan kunna släppa den och gå vidare | mina Sanna ord - juni 27, 2013

  […] frågan är komplex och som jag skrev i samband med att Underbara Claras jeansrumpa var på tapeten så riskerar vi att befästa andra, eller rentav samma, ideal om vi kritiserar en så kallad […]

 4. En tillbakablick | mina Sanna ord - juli 29, 2013

  […] Vem har tillåtelse att visa upp rumpan i kampen mot utseendehetsen? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: