Blondinbella gör det igen. Om individens ansvar, normer och förnekandet av ”det manliga beteendet”.

5 Jun

Så var det dags igen. Ännu en gång uttalar sig Isabella Löwengrip om feminismen, och hon gör det på ett sätt som visar att hon så totalt har missförstått vad feminism handlar om. Schmenus har redan ”svarat” på inlägget stycke för stycke, så jag tänker istället fokusera på två av de saker som verkligen stör mig i Löwengrips argumentation och totalt verklighetsfrånvända världsuppfattning (ja, förlåt…): 1. Hennes oförmåga att se konsekvenserna av norm- och maktstrukturer i vårt samhälle (eller att alls se att det finns sådana strukturer) och 2. Hennes paradoxala hållning när det kommer till att tala om ”kvinnor” respektive ”män” som grupp – något som inte bara står för Löwengrip, utan egentligen genomsyrar hela vårt samhälle, det vill säga: Uppfattningen att det är okej att prata om negativa typiskt kvinnliga beteenden, men inte alls okej att prata om negativa typiskt manliga beteenden.

I Löwengrips värld så löses allting genom att den enskilda individen ser till att ta ansvar för sitt eget liv. Bara den inställningen är något som jag kräks lite av… Och framför allt när det uttalas av någon som hon. Kommer ni ihåg inlägget jag skrev om Blondinbella som normbrytare? Ja, eller snarare om att hon inte är någon normbrytare bara för att hon i egenskap av ung kvinna klättrat upp för karriärstegen fortare än blixten? Detta inlägg kändes rätt aktuellt idag igen, och på ett liknande sätt kommenterade jag hennes inlägg idag, apropå hennes åsikt att feminister bara är kränkta kvinnor som vill hitta en syndabock:

Anledningen till att du sällan behöver känna dig kränkt är att du är en kvinna som, förutom att du är vit, hetero, har en fin bostad, en manlig man och saknar synliga funktionsnedsättningar, lever upp till det kvinnliga idealet – du ÄR en kvinna precis som en kvinna ENLIGT NORMEN ska vara, och du har dessutom klättrat upp på samhällsstegen genom att ta dig in i den traditionellt manliga världen (märk väl: klättrat UPP, eftersom det normativt manliga av samhället värderas högre än det normativt kvinnliga).

Självklart har du svårt att se problemet, för du kan inte leva dig in i situationen att vara ”okvinnlig” (enligt normen), transperson, mörkhyad, funktionsnedsatt, homo eller liknande. Försök att se utanför din egen världsbild en kort sekund bara, och inse att det faktiskt finns strukturella problem som KAN LÖSAS, dock inte genom att alla kvinnor bestämmer sig för att bejaka sin femininitet. Det är inte så enkelt.

Och nej, den som belyser de strukturella problemen är inget lättkränkt offer, den är förbannat aktiv och strävar mot en bättre värld – för alla, inte bara för den som redan lever upp till normen.

Så, att bortförklara strukturella problem med att någon är gnällig eller inte ser sin egen del i en potentiell framgångssaga, det är förstås bara bullshit. Självklart spelar vår egen inställning till livet roll, vi kan inte bara sätta oss ner på rumpan och hoppas att någon ska ge oss en skitbra lön eller en post i en bolagsstyrelse – men ett sätt att agera är faktiskt att belysa hur samhällsstrukturerna påverkar olika människor. Snacka om att göra något åt både sin egen och någon annans situation!

Nästa irritationsmoment är det faktum att Löwengrip (och väldigt många andra i väldigt många sammanhang) bara häromdagen skrev ett inlägg om hur hennes ”kvinnohjärna” alltid måste överanalysera allting – och hon har tidigare skrivit om att kvinnor är så hemska som snackar skit bakom varandra rygg, som inte unnar andra kvinnor framgång, att kvinnor är överkänsliga och irrationella och att vi borde lära mer av männen. Hon (och många andra) talar då om kvinnor, inte om enskilda namngivna kvinnor – utan om kvinnor som grupp. Och det tycks liksom helt legitimt att sprida sådan skit om kvinnor, att vi är på det här sättet – även om det inte alls stämmer överens med varje enskild kvinna på jorden.

…däremot går Löwengrip (och visst övrigt ”folk”, inte minst anti-feminister) i taket om man talar om negativa beteenden som manliga. Till exempel beteendet att våldta människor, att misshandla folk på gatan eller i hemmet, att starta krig, att vara utåtagerande, ta (för mycket) plats – det är rakt inte okej att klassa dessa beteenden som manliga. För vadå, alla män är ju inte såna!!! Nej, precis. Alla män är inte såna och det vet väl alla. Men det vore samtidigt lögn att påstå att det inte är män i första hand som beter sig såhär, precis som det vore en lögn att säga att män som grupp inte är överordnade kvinnor som grupp, både i Sverige och i övriga världen.

Jag är som bekant mot att köna beteenden generellt, i synnerhet i allt främjande arbete, för jag vill förstås inte att mitt barn ska riskera att identifiera sig med våldsamma män – och inte heller att han ska växa upp med en skuldkänsla över att han är man och därmed potentiellt våldsam och så vidare. Men i och med att vi erkänner att dessa beteenden främst syns hos män så kan vi ju också arbeta för att förändra detta – i tidig ålder. Sandra på Stökboet skrev för övrigt så vansinnigt bra om just pojkar och mansrollen senast idag.

Själv har jag länkat mina bästa (jojo!) inlägg som problematiserar mansrollen och könande generellt här:
Nej, jag tycker inte att manligheten bör hyllas som det bästa och mest eftersträvansvärda alternativet

6 svar till “Blondinbella gör det igen. Om individens ansvar, normer och förnekandet av ”det manliga beteendet”.”

 1. Daniel juni 5, 2013 den 4:50 e m #

  Att misshandla folk på gatan? Ja – i hemmet? Näe, där sager ju faktiskt statistiken att det är lika fördelat mellan könen, så där har de all rätt att bli sura – det är ju en lögn.

  Att starta krig? Njaäe det tror jag inte stammer det heller – Thatcher körde på rätt friskt där med krigandet i Falklandsöarna.

  Det är väl snarare så att det inte har funnits så många kvinnor i stadsöverhuvud roll så att därför har män startat fler krig…skulle man använda den logiken på något annat så kan du se hur fel det låter: det blir lite som att säga att amerikaner köper alla IKEA möbler, bara för att IKEA säljer långt mycket fler möbler i USA än de gör i sverige…fast det är ju bara för att det finns fler amerikaner, eller hur?

  Men…även om verkligheten hade sett annorlunda ut och allt du hade sagt hade varit faktiskt korrekt så, nej det är faktiskt inte ok att klassificera saker efter vad man råkar ha fötts till.

  Om det skulle visa sig att allt det där du skrev passar in på Turkar eller Syd Afrikaner så är det inte OK att säga att sådana saker är typiska turkiska eller svarta beteenden – samma sak gäller män, och du är inte bättre än en rasist om du tillskriver sådana saker till en hel befolkning pga av vad några få gör.

  • Men du nu missförstår du, grejen med att vara genusmedveten är att man ser beteenden utifrån kön som något socialt betingat, dvs. att man INTE tror att män av naturen behöver vara mer våldsbenägna än kvinnor. Däremot uppmuntras olika beteenden från tidig ålder beroende om du är tjej eller kille, och detta formar sedan deras personligheter. Därmed inte sagt att alla kvinnor är på ett sätt eller alla män är på ett sätt, eller hur?

   Det är ett faktum att de barn och ungdomar som skriker högst i klassrummet, som muckar gräl i korridorerna, som tränger sig före i matkön är pojkar (nej, inte alla pojkar, men pojkar). Jag tror inte att det behöver vara så, men det gäller att vi SLUTAR se beteenden som typiskt manliga eller typiskt kvinnliga generellt, och istället helt enkelt försöker stävja destruktiva beteenden oberoende av vem det är som uppvisar dem. Vi alla vill väl motverka våld, strunt samma vem det är som sysslar med det?

   Läs Stökboets inlägg som jag länkar till, eller för all del något av mina inlägg som jag länkar till längst ner i detta inlägg.

   • Daniel juni 6, 2013 den 8:43 e m #

    Ok, det jag reagerade på och skrev inlägget om var ”…i taket om man talar om negativa beteenden som manliga. Till exempel beteendet att våldta människor, att misshandla folk på gatan eller i hemmet, att starta krig, att vara utåtagerande, ta (för mycket) plats – det är rakt inte okej att klassa dessa beteenden som manliga. ”

    När du nu säger raka motsatsen – att vi inte ska göra det utan att se det utan våra genusglasögon på så är vi helt överrens.

    Att miljö har påverkan på ett barn ser jag som något självklart – Däremot så ser jag det so ganska självklart att ALLT inte beror på miljö, det finns ju trots allt vetenskapligt bevis för att så inte är fallet.

    Testosteron t.ex. har ju en stor påverkan på sexual lust och aggression – det är klart att de två sakerna påverkar beteendet hos en man. Att 52% av manliga enäggs tvilingar och 48% av kvinnliga enäggstvillingar har en tvilling som också är gay även om de har delats åt vid födseln (enäggs tvillingar har inte helt identiska gen uppsättningar) är en ganska tydlig indication på att det finns starka biologiska faktorer som spelar in.

    Som jag sa – miljö spelar in, och det finns mycket man kan göra för att försöka hantera de biologiska skillnader som finns, men att till exempel försöka få en ung tonårs pojke som har fått en extra stor dos testosteron av moder natur att inte vara mer våldsbenägen än sin ultra pacifistiska lillasyster kommer att vara lika svårt som att få en patient med en narkos kanyl i armen att inte somna.

 2. Nat juni 6, 2013 den 6:35 e m #

  Åh, det finns få människor jag genuint har riktigt svårt för men BB lyckas kvala in i den lilla gruppen. Även om många av hennes senaste utspel går ut på att öka läsarantalet (klirr i kassan) så blir jag så provocerad. Speciellt när man läser kommentarsfältet och inser att det finns en hel hög människor med lika skev verklighetsuppfattning. Heja dig och alla andra som orkar ta upp det! 🙂

 3. David Hume juni 7, 2013 den 12:24 e m #

  Aha jag fattar! Typ alla män är inte nobelpristagare i fysik, men en förkrossande majoritet i den gruppen? Och omvänt för kvinnor och kategorin polska luder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: