Införandet av ett tredje juridiskt kön handlar om att godkänna något som redan finns

31 Jul

Detta, ur dagens DN, måste ju vara höjden av dumhet (i synnerhet de sista raderna):
image Att helt vanliga privatpersoner, som är cis och lever nöjda och välmående i en tvåsam heterosexuell normbubbla, inte riktigt är med på noterna angående kön, genus, trans osv. alla gånger, okej, det kan jag köpa (så länge de är öppna för att se bortom sin egen norm) – men att politiker inte vet bättre, det är helt enkelt inte okej.

Kära KD, att införa ett tredje juridiskt kön handlar uteslutande om att erkänna de (redan befintliga) människor som fysiskt och/eller psykiskt befinner sig bortom eller mellan de två snäva könskategorier som samhället idag tillåter – ingenting annat (eller tror ni att denna lagändring skulle innebära att vi plötsligt börjar producera något som inte finns bara för att det känns så fritt och härligt?!?). Jag vet inte om ni har sett er om ute i världen, om ni på riktigt har träffat verklighetens folk? Förmodligen inte, för då hade ni nämligen upptäckt att det där ”kvinnliga” och ”manliga” ni vill värna om bara är en chimär och något som aktivt och gång på gång måste återskapas till skillnad från den mångfald som rent naturligt redan existerar. Alla människor är inte av naturen renodlat ”kvinnliga” eller ”manliga”, varken biologiskt eller socialt. Sluta låtsas som att det ser ut på det viset, och sluta för guds (!) skull vara så rädda; ingen är ute efter att stjäla er könsidentitet, ni får vara precis så mycket cis och så mycket ”män” och ”kvinnor” som ni vill. Men låt även andra vara den de är, fullt ut och utan att hela tiden bli ifrågasatta, förlöjligade, hånade och osynliggjorda.

Behöver ni övertygas ytterligare hittar ni bra lästips ur senaste numret av Kom Ut här, en tydlig förklaring av könets komplexitet här, en text om att Australien har infört tre juridiska kön här och ett brev från en livs levande transkvinna här.

Annonser

6 svar to “Införandet av ett tredje juridiskt kön handlar om att godkänna något som redan finns”

 1. Lisa - MondoCane juli 31, 2013 den 9:54 f m #

  Hahaha, jag älskar hur alla nervöst tror att typ ett juridiskt kön kommer att radera de två vi redan har. ”Näe, om man säger hen kan man fan inte få vara en hon eller han längre!”, typ. Det luktar lite som när man inte skall prata med barnen om homosexuella, för då kommer alla att välja att bli homo. Det där tredje juridiska könet verkar så lockande att ingen längre kommer att vilja identifiera sig som man eller kvinna, och det tillför ju så mycket i samhället!

  Min tes att ingen egentligen vet vad hen håller på med bara växer för varje dag. Man tror att politiker skall veta vad de uttalar sig om, men det gör de inte. Så fort de tänker själva blir det pannkaka, säger jag fördomsfullt.

  • Ja! Men man VILL liksom tro att politiker är lite bättre och smartare än andra människor, känns liksom tryggare då. Synd bara att det typ varje dag sägs något som bevisar motsatsen… Och haha, ja att vara hen, trans och homo verkar ju onekligen otroligt lockande, här i vårt samhälle och i synnerhet ute i världen. Not.

 2. ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥ juli 31, 2013 den 1:43 e m #

  Men hur tror dom att ett tredje juridiskt kön kommer att påverka dom, i deras egna liv?? Inte alls!! Så jag förstår inte vad dom är rädda för??? Att fler kommer må bra och känna sig accepterade av samhälle…. fy va hemskt!

 3. Oskar juli 31, 2013 den 4:26 e m #

  Ja, det är så himla många som är rädda för att han eller hon kommer försvinna. Så är det ju verkligen inte. Var själv i en diskussion om hen i en grupp på Facebook tidigare idag. Några var livrädda för att han/hon ska försvinna pga. att hen finns. En skrev ”Aldrig! Jag vidhåller att få bli kallad hon och med samma rättigheter och respekt som en han och tvärtom. Hen? Lägg ner.” Så mycket rädsla som skapar missförstånd…

 4. Calle juli 31, 2013 den 8:14 e m #

  Jösses. vilken okunskap som finns bland de som borde veta bättre. Du kommer väl ihåg mina ”givande” samtal med Tallink?
  http://calleism.wordpress.com/2013/06/27/calle-stangas-med-tallink-silja-ab/

  Vi får väl se det som vår uppgift att sprida lite kunskap i världen då!

 5. Madde / ★ Livet som mamma och lärare ★ augusti 1, 2013 den 5:26 e m #

  Jag har läst 15 hp på högskolan i sex och samlevnad på högskolan Dalarna och fick därmed massor med BRA föreläsningar under 1 år. Tyvärr är kursen nedlagd. Bland annat föreläste RSFU där och en föreläsare Sandra Dahlén om just kön och genus. Jag har aldrig blivit så inspirerad och fått tänka till så mycket som då. Hur som helst talade hon om att hon varit i Indien och föreläst om HBT-frågor och när de då talade om vår västerländska syn med två kön, hade de börjat skratta och ställt frågan tillbaka; MEN de som föds med både och då? Man är ju inte bara två? Man är ju flera, jag kände när hon berättade detta att Indien som ändå är ett land vi här i västvärlden ser som ett land med mindre utveckling, ligger före oss i helt andra frågor. För vad då bara TVÅ kön? Vad är de som föds med både snopp och snippa? Vad är de som föds till man i en kvinnas kropp, eller tvärt om? Vi är människor och på våra kroppar sitter vårt kön, men de är ju inte vi. För inte ser jag mig som en snippa bara för att jag föddes till kvinna jag är betydligt mer än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: