När normen uttalar sig om normbrytarens situation krävs normkritik och empati, eller: DN, nu får ni ge er!

13 Aug

Idag slår DN rekord i dumhet, empatilöshet, vidrighet (jag skulle kunna räkna upp fler negativa adjektiv) och kan officiellt titulera sig som transfobiker och tvåkönsfanatiker. På ledarsidan kallas tvångssteriliseringarna av transsexuella för ”tidigare rutin” och det faktum att inte alla transpersoner vill sterilisera sig menar ledarskribenten (Hanne Kjöller??) innebär att dessa personer vill ”byta kön men ändå behålla sitt gamla” och hen jämför transpersoners behov av en kropp som överensstämmer med könsidentiteten med kosmetisk plastikkirurgi i största allmänhet… alltså, jag vet inte vad jag ska säga: Jag blir helt enkelt mållös. Och äcklad. Och, jo, även orolig – för DN är trots allt en gigantisk tidning med väldigt, väldigt många läsare. Att ledarskribenterna inte skaffar sig mer kunskap, att de inte ens talar med personerna det faktiskt gäller utan bara plockar fasansfulla och rent felaktiga åsikter ur luften… det säger så mycket om vårt samhälle. Dels om den otroligt starka cisnormen och det binära könssystem vi lever inom, dels om hur normbrytare i allmänhet (och transpersoner i synnerhet) är sådana man talar om, inte med och dels om hur normpersoner gång på gång tar sig friheter att tycka och tänka fritt om de mindre privilegierade – utan att alls ifrågasätta sin egen position.

Minns ni DN:s ledarsvar på Jonas Hassen Khemiris brev till Beatrice Ask (jag skrev om det här)? Där Khemiri anklagas för att ta på sig offerkoftan? Och minns ni när ledarskribenten skrev om surrogatmödraskap (jag skrev om det här) och även då med ett tydligt ”ovanifrånperspektiv”? Det vill säga: Det var inte en ofrivilligt barnlös och/eller icke-heterosexuell person som skrev den texten. Precis som svaret till Khemiri inte skrevs av en icke-vit person, och precis som dagens ledare helt uppenbart inte skrevs av en transperson. Och det är däri problemet ligger: När normen, den privilegierade uttalar sig om normbrytaren, den mindre privilegierade och när normen dessutom saknar empati, förståelse och insikt om normbrytarens situation (och om samhällets strukturer).

Som sagt: Jag blir mållös. Och nu måste jag fortsätta jobba.

Annonser

9 svar to “När normen uttalar sig om normbrytarens situation krävs normkritik och empati, eller: DN, nu får ni ge er!”

 1. postdbt augusti 13, 2013 den 12:07 e m #

  Jag blev också helt mållös och bestört över att DN publicerar påståenden utan minsta förankring i de berörda grupperna. Som stor dagstidning har de ett ansvar att tänka lite till innan de häver ur sig påstående som skadar människor.

 2. Sandra på Stökboet augusti 13, 2013 den 7:10 e m #

  Håller med! Under all kritik 😦

  Bra rutet av dig Sanna! DN får fan se över sitt hus (och ledarssida) och inhämta kunskap innan de sätter sig ner och producerar normativ skit…

 3. Erika augusti 13, 2013 den 10:07 e m #

  Jag är helt chockad av bristen på empati! Hur kan en helt sakna förmågan att sätta sig in i hur andra känner? Vad får DN:s chefredaktör att tycka att det är en bra idé att publicera en sån här ledare? Så otroligt trångsynt och fördomsfullt! Din kritik träffar helt rätt, precis som vanligt. Hanne Kjöller skulle verkligen behöva läsa ”Zätas lilla transskola” (http://zettermark.blogg.se/2010/may/om-trans.html)!

  Hoppas att dina första dagar på nya jobbet har varit bra!

 4. Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa augusti 14, 2013 den 11:27 f m #

  Ja fy fan för den där ledaren!

 5. Fredrik augusti 14, 2013 den 3:56 e m #

  Blev aldeles stum av formuleringen om hur valet om man ska kasteras vid könsbyte ska ske. ”detta val måste göras av professionen, utifrån vetenskap, beprövad erfarenhet och läkaretik.”

  Jag hade förstått det som att steriliseringen var ett politiskt beslut. Jag vet att man i andra delar av världen tillåter folk som byter kön att behålla de delar de hade. Så nog finns det erfarenhet av det med och att ha mage att referera etik som en anledning till att tvinga någon att steriliseras.
  Jag har levt under vanföreställningen att tvangssteriliseringen var på väg bort och att ytterst få människor fortfarande tycker att det är en bra idé, fy vad naiv man är.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Normkritik, maktanalys och att ställa krav på en yrkeskår | Stökboet - augusti 13, 2013

  […] följer med att vara en del av normen. Tycker för övrigt att Sanna också skrev otroligt bra om DN:s magplask idag, annat ämne men samma tema […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: