Tur att det finns så himla många andra smarta kvinnor i den här världen

12 Nov

Nu undrar ni vart sjutton jag har tagit vägen igen. Eller så undrar ni inte alls, för ni kanske har blivit vana? Sanningen är att jobbet äter upp mig. Jobbet i kombination med det som jag alltmer börjar tro är PMDD, något som jag blivit uppmärksammad på genom jättebra Bella // Blogghen och facebookgruppen ”Post preggo-kropp och knopp”. Men det är inte alls detta jag kommer skriva om nu, på väg genom regn och mörker till ännu en dag på jobbet där vi sliter som djur (ett uttjatat uttryck, men i det här fallet stämmer det på pricken) för att alla elever ska gå ut nian med betyg nog att ta sig vidare till gymnasiet.

Istället tänkte jag ge er några lästips såhär i väntan på att jag åter slår till med mina smarta lösningar på världsproblemen:

Lisa // Mondokanel har skrivit om en riktig skitkrönika som uppmärksammats på typ alla bloggar jag läser de senaste dygnen. Jag har själv inte orkat läsa den där krönikan, men Lisa skriver (som vanligt) så otroligt bra och träffande om hur samhället visst aldrig kan sluta götta sig i kvinnokroppen och utseendehetsen som främst drabbar kvinnor. I den icke-nämnda men ändå nämnda krönikan slår den manlige krönikören fast att kvinnors utseendefixering är (tadaa!) kvinnors fel. Tänk om alla kunde bli mer som män va? Så härlig världen vore då!

Calle // Calleism talar om varför hon är så arg och jag kan inte bli annat än arg när jag läser hennes inlägg. Risk här för att diverse människor tycker det är försmädligt med generaliseringarna hon gör – men vet ni? Det skiter jag i, för hon har väldigt många poänger. Och att så många människor inte kan se det… det gör mig uppgiven. I synnerhet såhär i regniga, jobbstressiga pms-tider.

Hanna Gustafsson // Genusfolket skriver om våldtäktmän, uppfattningen om att våldtäkter är kvinnors fel och – alltså, dra mig baklänges – idioters vissa människors åsikt att vi måste våga prata om hur kvinnor kan undvika våldtäkt!!! samt deras ”rädsla” för att våldtäkterna aldrig kommer minska om vi inte vågar prata om detta jätteviktiga och, haha, ”kontroversiella” ämne.

Judith Kiros // Genusfolket skrev i samband med Halloween (jag vet, aningen sent nu – men detta tål att tänkas på året om) om varför man inte ska förvandlas till rasist när det vankas maskerad, vilket ju faktiskt händer när man som vit/ljushyad person ”klär ut sig” till svart/mörkhyad person. ”My culture is not a costume” lyder sista meningen i texten och ja, jag kan bara hålla med. Vi vita har heller inte riktigt tolkningsföreträde här, på samma sätt som heteros inte besitter tolkningsföreträde när vi diskuterar homofobiskt språkbruk.

Hanapee (slutligen, för nu orkar ni inte fler länkar va?) skriver också om rasism och funderar på ett sätt som jag också brukar göra kring hur det kommer sig att olika människor kan utveckla så otroligt olika syn på samhället och mänskligheten, och hur det kommer sig att vissa liksom inte alls förstår eller vill/kan ta in hur ojämlikhet, rasism, homofobi, sexism drabbar vårt samhälle och den enskilda individen. Vad beror detta på och kommer vi någonsin kunna nå en jämlik värld när dessa synsätt och världsbilder hela tiden existerar parallellt?

…och hörni, bara en sista länk, vilken säkert har dykt upp i era facebookflöden det senaste dygnet: Klippet där Jimmie Åkesson blir grillad av BBC. Puh, skämmigt. (Men ändock: Folk röstar på denne man!!!)

Ha en trevlig tisdag!

5 svar till “Tur att det finns så himla många andra smarta kvinnor i den här världen”

 1. Helena november 12, 2013 den 2:03 e m #

  Jag får erkänna att jag just nu befinner mig i en svacka. Jag är otroligt less på att ingenting verkar gå framåt, snarare tvärtom känns det som ibland. Men jag är glad att det finns så många andra därute som orkar vara arga och bita ifrån som kan utgöra en motvikt mot idioterna. Själv vill jag mest dra huvudet över täcket ett tag. För tillfället vet jag inte ens om det är värt att fortsätta med min egen blogg… Sorry, för dystert inlägg, pms + november = dålig kombo.

  • Men DU! Jag känner exakt likadant! Det är så mycket skit som pågår att jag, precis som du, bara vill lägga ner allting och dra på mig skygglapparna. Nu har jag fått ett annat blogguppdrag *hemlighetsfull och peppad* som jag ska berätta om snart, så den här bloggen kommer förmodligen pausas ett tag. Lägga ner pallar jag inte riktigt, det känns som att man dödar något man lagt ner så mycket tid på – men att ta en officiell och definitiv bloggpaus på obestämd tid går ju…

  • Knas, när jag skrev kommentaren till dig ovan så hamnade den i ”inväntar granskning”-mappen. Haha. Hoppas den nådde dig ändå 🙂

   • Helena november 13, 2013 den 8:34 f m #

    Jodå, jag fick din kommentar 🙂 Men nu blir jag ju jättenyfiken på vad det är du har på gång! Jag vill ju egentligen inte sluta med min egen blogg, för jag gillar för det mesta att få uttrycka mig och få ut tankarna som snurrar i huvudet. Jag har nog bara svårt att tänka att jag mest skriver för min egen skull. Jag har ju betydligt färre läsare än du, så ibland kan det kännas som att skriva i tomma intet.

    Nåja, idag skiner solen i alla fall, så det kanske finns hopp om livet 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Humörsvängningar | mina Sanna ord - november 13, 2013

  […] igår hur som helst, som ju började i pur ångest, blev faktiskt riktigt lyckad till slut. För att inte vara långrandig såhär mitt under den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: