Jag tänker inte vänta längre: In med feministerna!

11 Feb

Nu var det ett tag sedan igen. Jag har gjort mitt bästa för att vila, vila och åter vila – men ett och annat skit har ställt till det för mig och mitt mående, kan man lugnt säga. Mer om det (kanske) i ett annat inlägg.

…vad som dock inte kunde stoppa mig ifrån att aktivera kropp och hjärna var helgens valkonferens med Feministiskt Initiativ, vilken jag och min fru (samt i söndags även vår unge) besökte tillsammans. Och vet ni? Nu kommer jag göra något aningen ovanligt i den här bloggen. Det här inlägget kommer nämligen oundvikligen ägnas åt att försöka övertyga er läsare om att det bara finns ETT parti som ni bör rösta på i valen 2014: Feministiskt Initiativ. Den som redan har bestämt sig för Fi eller något annat parti (?) får gärna läsa ändå och se det hela som, tja, pepp eller bildning i största allmänhet. (Det finns såklart feminister, antirasister och hbtq-aktivister i andra partier också, men de behöver en rätt stor spark i baken för att ta sig någon vart…)

Jag har varit övertygad om att Fi är det rätta alternativet ganska länge, dock har jag, som så många andra, fram till nu tillhört den där gruppen fegisar/”taktiker”/puckon som i slutändan röstat rödgrönt för att undvika en borgerlig regering och för att stänga ute Sverigedemokraterna från riksdagen. Och exakt HUR bra har det gått? Inte alls, eller hur? Att vara ”taktisk” på det sättet är med andra ord inte alls taktiskt; det har lett till en borgerlig regering två gånger, det har lett till att SD har kommit in i riksdagen och det har lett till att Fi har fått betydligt färre röster än de egentligen har stöd för. Idioti, med andra ord.

Rasismen, fascismen, nationalsocialismen växer sig starkare i hela Europa, och de får liksom inget reellt motstånd. Hbtq-personers rättigheter inskränks alltmer, aborträtten inskränks, möjligheterna till demonstrationer stryps, det blir tuffare för rasifierade, papperslösa och asylsökande, kvinnoförtrycket inom Sverige och EU förnekas och man skyller på andra länder och kulturer; mänskliga rättigheter sätts med andra ord alltmer åsido istället för tvärtom. Och vilka är rasisternas största fiende? Jo, feministerna! Feminister, och dessutom intersektionellt inriktade sådana, behövs i maktens rum så att den livsfarliga nedåtgående spiralen bryts. Är inte det självklart?

Vissa menar och tror att Fi är ett ”enfrågeparti” och vissa skräms bort av att ”feminist” finns med i namnet. Detta betyder dock, hävdar jag bestämt, att dessa personer är väldigt oinsatta i Fi:s politik och att de har dålig koll på vad feminism är. Läs på!

Fi arbetar för mänskliga rättigheter och ett stort fokus ligger naturligtvis på kvinnors rättigheter och möjligheter, av den enkla anledningen att kvinnor som grupp har det sämre ställt än män som grupp i vårt icke särskilt jämställda samhälle. Detta är ingen åsikt, det är fakta och tydliga siffror hittas med lätthet hos exempelvis SCB. Om någon anser detta – strävan efter jämställdhet på riktigt! – vara en ”liten” fråga svår att gå till val på tycker jag att ni ska tänka ett varv till: Kvinnor utgör halva jordens befolkning, såväl kvinnor som män (och personer bortom tvåkönsnormen) arbetar, är arbetslösa, söker sjukvård, går i skolan/studerar, rör sig i offentliga rum osv. osv. Kvinnofrågor är de facto inga ”små frågor”.

Dessutom arbetar Fi för hbtq-personers rättigheter, för invandrare, papperslösa, asylsökande och rasifierade, för människor med funktionsnedsättning – vilka inbegriper kvinnor, män och personer bortom tvåkönsnormen. Feministiskt Initiativ för en politik som tydligt vill lyfta fram och främja goda möjligheter för alla; inte bara den ”vita” befolkningen, inte bara den (utifrån normen sett) fysiskt och psykiskt fullt funktionella, inte bara den heterosexuella kärnfamiljen osv. Om någon då tror att Fi för den skull motsätter sig att vita, heterosexuella (cis)män utan funktionsnedsättning ska leva och må gott – please, tänk ytterligare ett varv till. Mänskliga rättigheter gäller alla, okej?

”Jag tänker inte vänta”, sa Gudrun Schyman i debatten mellan henne och jämställdhetsministern Maria Arnholm nyligen – apropå att det kommer dröja 150 år innan kvinnor kommer upp i samma löner som män om inte politikerna tar tag i frågan nu. Och nej, jag tänker inte heller vänta. Kvinnofrågor och jämlikhetsfrågor i största allmänhet sätts alltid åt sidan, och det får liksom vara slut nu. Visst vore det vackert om orättvisor försvann bara genom att alla vi med jämlikhetsönskan gick omkring och tänkte på hur vi vill att samhället ska se ut! Men – det fungerar tyvärr inte så i praktiken.

De människor som hatar vissa folkgrupper, vissa kategorier människor, de som är mot mänskliga rättigheter, som inte vill ha en jämlik värld fri från diskriminering och förtryck – de väntar inte, de håller inte tyst. Deras taktik är att högljutt propagera sin ståndpunkt, att rösta på det parti som företräder deras åsikter, oavsett om de når in i maktens rum eller ej (och till sist når de ju faktiskt dit de vill…). Varför ska då vi som är FÖR mänskliga rättigheter hålla tyst? Vi som vill se en jämlik värld där män, kvinnor och andra har samma villkor, där alla människor oavsett sexualitet, hudfärg, ursprung, religion, funktionsförmåga har möjligheten att leva ett gott liv – varför ska vi vänta och hoppas att något kommer hända senare, på sikt, efter att ”något viktigare” har tagits tag i?

Nej, hörni. Det får vara nog nu. Ut med rasisterna – in med feministerna, helt enkelt.

…och om ni ändock inte övertygats kan ni med fördel lyssna på Gudrun här:

Annonser

31 svar to “Jag tänker inte vänta längre: In med feministerna!”

 1. Calle februari 11, 2014 den 3:25 e m #

  *hurrar och viftar med flaggor!*

 2. shiriandersson februari 11, 2014 den 5:09 e m #
 3. helena februari 11, 2014 den 6:06 e m #

  Jaa! Det känns som att en våg av stark feministisk energi ba rullar fram över Sverige!

 4. When Darkness Falls februari 11, 2014 den 6:21 e m #

  Det här inlägget ska jag spara i datorn så jag kan använda det som inspiration när jag ska skriva om varför vi ska rösta på Fi. Jag hoppas att du får massor med nya läsare i o m feministpeppen för det är dina texter verkligen värda!

  • Tack, vad fin du är och vad glad jag blir att du uppskattar det jag skriver! Det finns ju så mycket bra att skriva om Fi – de måste helt enkelt in! – och jag kommer säkert skriva mer framåt EU-valet och när vi haft homeparty här hemma 🙂

   (och ett uppsving här på bloggen behövs definitivt… hade schysst statistik i somras, men sen gick det utför med skrivandet… hoppas på ny energi snart!! Feministpeppen ger absolut energi för stunden!)

 5. oxhen februari 11, 2014 den 8:38 e m #

  Jaaaaaaaaa!!

 6. noboytoy februari 11, 2014 den 9:23 e m #

  Instämmer till fullo! Det finns ett sätt att snabbt förändra samhället och stoppa den antifeministiska nedmonteringen av kvinnors och barns rättigheter som pågår i Sverige nu – nämligen genom politiken. Rösta på Feministiskt Initiativ – det enda partiet i vårt land som verkar för ALLA människors mänskliga rättigheter.

 7. Freja februari 11, 2014 den 11:38 e m #

  Så bra skrivet! Precis det här gör att jag självklart kommer att rösta på F!. Den här gången oxå… Jag anser att det är både taktiskt och strategiskt rätt att lägga min röst på F!. Det ger signaler till alla andra partier att det här är något många brinner för, en annan framtid än den om ständig tillväxt som alla andra partier på olika sätt ser som lösningen på alla frågor…

 8. jeanett februari 12, 2014 den 1:38 f m #

  Det här ska jag kopiera och maila till min mamma som för ett tag sen hävde ur sig att det var likvärdigt att rösta på SD om man röstade på FI. Mamma är inte direkt den som tar reda på sanningen bakom sina påståenden, utan hellre lever i sin bekväma bubbla där hon inte behöver inse att hon levt i ett fängelse på mäns villkor hela sitt liv, och uppfostrat sina döttrar till att göra detsamma.
  Men jag tycker det är dags att hon vaknar nu!
  Att hela Sverige vaknar. Att detta får ett slut, för jag är så utslagen så jag vet inte om jag kommer orka kämpa i fyra år till. Det måste hända nu. det går inte annars.

 9. Kevv februari 12, 2014 den 2:13 f m #

  “i arbetar för mänskliga rättigheter och ett stort fokus ligger naturligtvis på kvinnors rättigheter och möjligheter, av den enkla anledningen att kvinnor som grupp har det sämre ställt än män som grupp i vårt icke särskilt jämställda samhälle.”
  Kvinnor har högre välmående än män i de flesta moderna länder.
  Såvida du inte prioriterar makt och pengar över välmående så får man faktiskt konstatera att kvinnor har det bättre än män.

  • Läs gärna hela mitt inlägg så ser du att MÄN är en del av feminismen och arbetet för mänskliga rättigheter också. Mansrollen som gör att män mår dåligt, tar livet av sig, misshandlar män och kvinnor, våldtar, inte har det lika lätt i skolan osv är som du kanske vet också något feminismen ifrågasätter. I en jämlik värld mår alla bra.

  • Ps. Jag tror inte att kvinnor har högre välmående än män – vad baserar du det på? Att fler kvinnor får vård? Att fler kvinnor blir sjukskrivna pga stress? Att kvinnor tar störst ansvar för hus och hem samtidigt som de lönearbetar?

   Både män och kvinnor mår säkerligen dåligt i det samhälle vi har nu. Därför behöver vi arbeta för jämställdhet och jämlikhet.

   • Kevv februari 12, 2014 den 9:10 f m #

    Lyckoforskningen visar det.
    Du säger att fokus skall ligga på kvinnor eftersom dom har det sämre. Forskningen visar att män har det sämre.
    Så vad borde fokus ligga på?

   • Du har tydligen inte läst hela inlägget eller båda mina svar och du är uppenbarligen inte heller insatt i hela Fi:s politik. Jag kommer inte svara på frågor jag redan besvarat och som tydligt går att finna i t.ex. Fi:s partiprogram.

 10. presens februari 12, 2014 den 8:48 f m #

  Jag ska rösta på F! för fjärde och femte gången i år. Och jag är så jävla trött på alla kommentarer jag får om att vara klassförrädare och medlöpare. Jag är trött på att bli skuldbelagd för alliansregeringen och alla dess påhitt.

  Och jag drömmer om att vakna en morgon i september med ett nytt parti i riksdagen och två (helst tre, givetvis, men det känns som en utopi) gamla färre.

 11. presens februari 12, 2014 den 8:49 f m #

  Och jag är fruktansvärt sur och besviken på själv för att jag inte fixade ett homeparty med Gudrun när jag först hörde talas om det. Nu är det för sent. 😦

 12. Johannas Retro februari 14, 2014 den 3:42 e m #

  Fin blogg du har!
  Ha en fortsatt bra Alla Hjärtans Dag! Kram på dig!

 13. Patricia Karlsson februari 14, 2014 den 7:49 e m #

  Glad alla hjärtans dag på dig!! Hoppas dagen har varit och fortsätter vara bra!
  Missa inte lite ögongodis på dagens hunk i min blogg om du vill titta !
  KRAM ! ❤

 14. My februari 14, 2014 den 8:39 e m #

  You had me at “bara finns ETT parti som ni bör rösta på i valen 2014: Feministiskt Initiativ” (eller jag är egentligen redan frälst men detta gjorde mig glad!).
  Var länge sedan jag var här ser jag. Hur mår du? Jobbar du fortfarande ihjäl dig eller har livet lugnat ned sig? Inget man svarar på här, det fattar jag, men ville ändå fråga. Du behövs nämligen och detta inlägg var fantastiskt. Kram på dig!

 15. Olle Oljud februari 14, 2014 den 11:52 e m #

  Hej. Roligt med inlägg från dig, har saknat… Nu fick du mig nästan övertygad om att rösta på Fi. Har tänkt på det tidigare, men som du säger.. har taktikröstat. Men det klart, frågan är om det blir någon förändring med rödgrönt styre… Får tänka ett varv till, läsa partiprogram etc..

 16. Fredrik februari 19, 2014 den 9:51 e m #

  Är Feministiskt Initiativ (FI) Sveriges minst jämställda parti?

  http://feministisktinitiativ.se/om/styrelse/

  En enda man och massor av kvinnor.
  Dubbelmoralen tycks vara 100 %!

  • Du får kandidera? Feministiska män välkomnas med öppen famn (om ”feministisk” stämmer in på dig?)! Fi är dessutom noga med att rasifierade personer, hbtq-personer osv ska finnas representerade – bra va?

Trackbacks/Pingbacks

 1. F! 2014 | Oxhen - februari 11, 2014

  […] ni inte övertygade? Vill ni veta alla smarta anledningar och skäl till varför? läs Sannas inlägg […]

 2. Statuscheck, irritation och egopepp | mina Sanna ord - februari 15, 2014

  […] peppen så värst väl just den senaste veckan, då jag inte lyckats klämma ur mig mer än ett rejält blogginlägg. Livet är tufft just nu, och jag vill så gärna skriva mer om det men inser […]

 3. Liten guide till FI. | Flickpingis - februari 17, 2014

  […] Mina sanna ord skriver ”Jag tänker inte vänta längre: In med feministerna!” […]

 4. Fattar ni? | mina Sanna ord - mars 10, 2014

  […] påminner er än en gång om mitt inlägg om varför jag röstar på Feministiskt Initiativ i år, jag vill även påminna er om att ni – vi! – som eftersträvar en jämställd och […]

 5. Söndag, mors dag, valdag | mina Sanna ord - maj 25, 2014

  […] er om att rösta, för sjutton gummor, och om ni ännu inte har bestämt er kan ni väl läsa den här texten som jag skrev i vintras. Eller läser ni den oavsett, och pushar era nära och kära att dra iväg […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: