Fler befängda svar från Skolverket

20 Maj

Igår handlade Aftonbladets ledare om Skolverkets hållning i frågan ”politiska partier i skolan”. En del av min twitterkonversation med Skolverket återgavs i texten, som blev Aftonbladets mest delade igår. Jag hade förstås hoppats att Skolverket skulle svara med någon form av ursäkt, men icke: Deras ståndpunkt är densamma. Rasistiska, hbtq-fobiska, odemokratiska partier får enligt dem ta plats i våra skolor och de behöver inte anpassa sina yttranden efter publiken, utan det är fritt fram att basunera ut vilka åsikter som helst – så länge det finns någon som bemöter dem (en rektor eller en lärare). Det är verkligen fullständigt jävla befängt. (Att rektorn eller läraren själv skulle kunna vara den som faktiskt drabbas är visst inget som slagit dem.)

…och konversationen med Skolverket har fortsatt. Jag taggade dem när jag delade förra inlägget om detta ämne och här nedan ser ni diskussionen som följde. Herregud, säger jag bara.
image image image image image image Jag står mållös inför detta. Skolverket menar på allvar att man, om man som skola vill bjuda in politiska partier (vilket de förordar), ska bjuda in även de som kränker och äventyrar individers trygghet i skolan/på arbetsplatsen. Sedan ska man se till att någon i personalen står beredd med motargument så att diskussionen med dessa partier blir ”saklig och allsidig” och om någon under diskussionen ändå blir kränkt eller diskriminerad (t.ex. pga. att homosexualitet debatterats och problematiserats men inte heterosexualitet, eller pga. att det yttrats kränkande åsikter angående invandring = högst troligt när det gäller SD eller SvP) så ska man vaska fram likabehandlingsplanen och steg för steg reda ut den skada som man hade kunnat undvika från början. Alltså, Skolverket… vad är det frågan om?

6 svar till “Fler befängda svar från Skolverket”

 1. Roos maj 20, 2014 den 9:38 e m #

  Alltså vilka jävla spån. Sjukt läskigt!!!

 2. Freja maj 21, 2014 den 10:23 e m #

  Det här är ju helt galet! De lägger alltså på rektor och annan personal att inte bara klara av att inse vad av det som sägs som kan uppfattas som kränkande utan dessutom att direkt där och då klara av att bemöta det på ett sådant sätt att det inte blir kränkande… Lycka till, det här är att bädda för trubbel. Långt ifrån all skolpersonal har insikter i diskrimineringsgrunderna och vad som kan uppfattas som kränkande, än mindre förmågan att argumentera emot.

 3. When Darkness Falls maj 22, 2014 den 4:31 e m #

  Du är så jävla bra som tar den här debatten med dem! Kärlek och styrka till dig ❤

 4. LillaTanten maj 22, 2014 den 5:45 e m #

  Det är så dumt att det inte liknar nånting! Tack för att du tar debatten så att vi andra har något att luta oss emot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: