I leken och i litteraturen finns inga begränsningar

7 Jun

I morse gick Adrian bananas med utklädningskläderna: Först poliströjan som vi grävde fram ur en skänkt klädkasse häromdagen, sedan byggjobbarvästen, därefter prinsesskjolen, svarta spökdräkten och till sist pippiperuken. Allt som allt förvandlades han till en byggjobbare, helt enkelt. imageDet är så härligt med barns lek i den där åldern, för det finns verkligen inga gränser. Precis på samma sätt som Adrian utan att reflektera gladeligen zappar från Power Rangers till Barbie på iPaden så finns det ingen motsättning i att bära både tyllkjol och pirathatt, pippiperuk och byggjobbarväst. Han vet ju inte att dessa klädesplagg enligt samhällsnormen utgör könsmarkörer för två – och endast två! – olika könskategorier, två kategorier människor.

Jag hoppas sannerligen det dröjer länge, länge innan han lär sig det. Ja, det har jag ju pratat om förut.

Den senaste veckan har vi kommit över två barnböcker som handlar just om den fria leken, om att klä ut sig och testa olika roller, oberoende av juridisk könstillhörighet. Den ena boken passar bäst för ett-tvååringar och den ena från treårsåldern och uppåt: Lill-Nalle klär ut sig och Jag vill inte leka själv. image image Boken om Lill-Nalle är väldigt simpelt uppbyggd, med nya utklädnader på varje sida och Lill-Nalle kombinerar de olika utstyrslarna hej vilt, på precis samma sätt som Adrian gjorde i morse. Lekfull, trevlig och, framför allt, befäster inga könsroller.

I ”Jag vill inte leka själv” börjar berättelsen med en uttråkad Mirjam vars bonuspappa hellre läser tidningen än att leka med henne, och utvecklas till att Mirjam tack vare detta börjar fantisera som bara den, och i fantasin blir hon alltifrån cirkuselefant till riddare till bagare. Jag gillar verkligen den boken, såväl berättelsen som illustrationerna, och Adrian likaså. Att den dessutom är skriven av en person i vårt grannskap och lekplatsen den utspelas på är ruskigt lik vår lekplats gör det hela om möjligt ännu skojigare! Även denna bok rekommenderas, som ni förstår, varmt. En av Olika förlags bättre böcker skulle jag till och med vilja påstå.

Vad barn får möta i litteraturen, och förstås på film (även om utvecklingen där går oändligt mycket långsammare om man ser till normkritiken…), tror jag spelar en enormt stor roll för hur de kommer uppfatta världen och se på sig själva och människorna omkring sig. Därför blir jag så himla glad av barnböcker som vidgar normerna och speglar barnens världsuppfattning innan den invaderas av vuxenvärldens så otroligt snäva dito. I slutändan kommer de flesta såklart vilja bli antingen byggjobbare eller polis, antingen modedesigner eller bagare, men oavsett vad så ska det inte vara det juridiska könet som avgör vad som anses mest ”passande” eller vems arbete som är värt mest i pengar. Såklart.

Annonser

5 svar to “I leken och i litteraturen finns inga begränsningar”

 1. Femcat juni 8, 2014 den 8:04 f m #

  Tror att jag såg dig igår, men vågade inte säga hej haha 🙂
  Tycker det känns så sorgligt att barn ska behöva gå över en osynlig gräns och efter det vara liksom “upplysta” och inte längre klä ut sig eller leka precis vad de vill. Jag önskar att den där gränslösheten kunde få fortsätta in i vuxenlivet. Alla, verkligen alla, skulle ju tjäna på det.

 2. Anneli juni 8, 2014 den 11:00 f m #

  Jag vill isolera oss nu, känner jag. Äldsta dottern har blivit mer medveten om att det finns normer – även om hon inte förstår att det är normer det handlar om. Och jag är plötsligt läskigt medveten om att det inte längre bara är vi som föräldrar som påverkar henne. Hon lyssnar, analyserar, tar till sig och ja… Hon är bara 3 år, men människor i omgivningen verkar så tvungna att påtala saker för henne. ”Farbror kan ju inte vara med och pärla, han är ju kille!”, ”Jag såg inte att det var du, trodde det var en pojke för du har en grön jacka på dig” (hallå?!). Och jag vet från min egen uppväxt att barn kommer värdesätta andras åsikter och tankar mycket, mycket högre än sina föräldrars… 😦

Trackbacks/Pingbacks

 1. OLIKA förlag | Om OLIKA i media - mars 18, 2016

  […] Mina Sanna Ord tipsar om OLIKA och Jag vill inte leka själv! (2014 06 07) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: