Skuldbelägg inte den utsatta, stötta och bidra till att förändra strukturen istället!

8 Jun

Fan, jag blir så arg. Lady Dahmer avslöjade häromdagen att Maskulint initiativs språkrör är dömd för sexuella övergrepp mot en fyraåring, och efter detta har hatet eskalerat något hiskeligt. Mot henne, inte mot förövaren eller mot Maskulint initiativ. Hon ska våldtas, dödas och uppmanas begå självmord. Anledningen? För att hon hatar män!! För att hon hänger ut män (som beter sig som svin, obs parentes)!! För att hon inte i varje mening hon yttrar lägger till ett ”inte alla män!!

Lady Dahmer skrev sedan om hur hon på grund av denna massiva hatstorm nu känner sig rädd och undviker att släppa in personer med mansnamn som vill följa henne på twitter eller kommentera hennes blogg. Ja, hon känner obehag och olust inför män, helt enkelt – eftersom det är dessa som så intensivt och i så stor omfattning hotar, kränker och hatar henne. Hur ska hon kunna veta om den eller den mannen är en ”snäll” man när så många inte är det?

…och självklart resulterade även detta erkännande i skuldbeläggande kommentarer från män just; män som känner sig exkluderade, män som tycker hon är ond som klumpar ihop ”män” till en homogen grupp, män som tycker att hon därför är lika hemsk som kvinnohatarna!!!

Och jag bara gapar. Vad är det för fel på dem? Vad. Är. Felet?

De dyker upp som gubbar i lådan. De har aldrig visat sitt stöd för (i det här fallet) Lady Dahmer tidigare genom att delta i debatten, genom uppmuntrande kommentarer eller hejarop. De har på intet sätt visat sig vara så kallade ”snälla”, ”vettiga”, ”vanliga” män med en längtan efter en jämställd värld. Men så plötsligt! Plötsligt får de läsa att män betett sig som skit (vilket inte borde vara särskilt överraskande för dem då detta händer hela tiden), och en kvinna skriver att män behandlar henne illa!! Iiiih, människovärdet är hotat! Manligheten är hotad! Jag måste försvara mig och bevisa motsatsen!!! Och vad passar då bättre än att skriva något TASKIGT till den utsatta kvinnan i samma andetag som jag slår fast att jag är en snäll man??

Som sagt. Jag blir mållös.

Och faktum är att jag tyvärr känner igen mig i Lady Dahmers tankegångar, även om det i mitt fall rör sig om betydligt färre följare och betydligt färre kommentarer att moderera. Oftast, och det vill jag poängtera, får jag väldigt fina, uppmuntrande och vänliga kommentarer. Verkligen. Från majoriteten av alla läsare, och främst från kvinnor eftersom jag har flest kvinnliga läsare (tolkar jag det som utifrån de namn ni signerar med). Men titt som tätt dyker annat upp; onyanserat kritiska kommentarer, otrevliga kommentarer, nedlåtande kommentarer – och jag är ledsen att säga det: I nio fall av tio är det då en man som har skrivit den. ”Men inte alla män…!” kanske någon vill utbrista nu, och jag svarar som Mondokanel så käckt skrev häromdagen: Nej, tur det, för annars hade vi inte haft det så livat! Nej, självklart inte alla män, men när jag ska moderera en kommentar skriven av en man rör det sig i åtminstone sju fall av tio om en negativ/otrevlig/nedlåtande kommentar och därför går min puls upp några slag varje gång en kommentar signerad en för mig okänd man dyker upp för moderation. Så är det tyvärr. Inte (hoppas jag?!) för att majoriteten av alla män är ute efter att kränka eller aggressivt kritisera kvinnor, utan för att majoriteten av alla schyssta, helt vanliga män håller tyst. De säger ingenting.

Förutom då möjligtvis när de protesterar mot att klumpas ihop med alla de män som hotar, trakasserar, våldtar och slåss…

Jag känner bara såhär: Men gör någonting aktivt för att förändra strukturen och statistiken istället då!! Stötta utsatta kvinnor! Sätt ner foten och säg NEJ till hat, hot och våld! VISA att ni är ”schyssta” (normala) män istället för att bara prata och tjafsa om det!
Istället för att den enda gången ni kommenterar en utsatt kvinnas blogg skriva ”inte alla män!” så borde ni kanske skriva ”fy fan vilka svin! Stå på dig!”
Istället för att på den där middagen när diskussionen glider in på friande våldtäktsdomar säga ”det finns faktiskt män som anklagas trots att de är oskyldiga!” så borde ni kanske säga ”fan vad illa att så många våldtäktsmän går fria!”
Istället för att irriteras över att kvinnor i diskussioner talar om ”män” som en kategori så borde ni bli förbannade på alla de män som gör att kvinnor tar omvägar på kvällarna för att undvika oupplysta stigar, som gör att kvinnor inte vågar släppa igenom kommentarer från män på sina bloggar, som gör att kvinnor tvingas generalisera och tala om ”män” som en kategori.

Och framför allt: Sluta tro att allt, i alla lägen handlar om er! Om dig! Har du inte hotat någon, aldrig kränkt någon medvetet, aldrig slagit, tafsat, våldtagit, betett dig som en skit – då är det ingen som anklagar dig heller! Förstår du? Men det är heller ingen som kommer tacka dig bara för att du beter dig som en normal människa, särskilt om det enda positiva du sysslar med handlar om att inte göra grejer som ingen borde göra.

Jag kan förstå att det är frustrerande att höra om sexism och ojämställdhet om man är man, på samma sätt som jag, i egenskap av vit, kan frustreras över att höra om rasism. Jag skäms. Jag känner skuld och obehag. Jag funderar över mitt beteende, på vilka sätt jag – trots att jag givetvis vill kalla mig antirasist – bidrar till att vithetsnormen fortsätter härska och rasismen fortsätter flöda. Men inte fan är det för den skull rimligt att jag glider in på, säg, Rummets och gastar ”inte alla vita!!” i kommentarsfältet eller att jag uttrycker hur kränkt jag blir när en rasifierad berättar för mig om vilka kränkande kommentarer hen fått från vita och hur dessa får hen att vilja undvika sammanhang där majoriteten är vita. Jag får fan bara hålla käften. Skämmas, lyssna, ta till mig, inse mitt privilegium och fundera över hur jag kan stötta den antirasistiska kampen, utan att någonsin göra anspråk på att sätta agendan och sno åt mig tolkningsföreträdet. Aldrig.

Annonser

17 svar to “Skuldbelägg inte den utsatta, stötta och bidra till att förändra strukturen istället!”

 1. RödaHund juni 8, 2014 den 2:23 e m #

  Så bra skrivet Sanna!

 2. tarashima juni 8, 2014 den 2:50 e m #

  Otroligt bra skrivet som vanligt Sanna! Jag förstår verkligen inte att det kränkta egot får gå före förståndet när kommentarerna ”inte alla…” börjar hagla. Håll käft, det är väl självklart att det ALDRIG gäller alla!

 3. Calle juni 8, 2014 den 2:50 e m #

  Jamen PRECIS!
  Var i helskottsefyr är alla de där schyssta männen som de tjatar om hela tiden? VAR??? För inte har jag träffat på någon i alla fall. Eller kanske… typ två..? Kriteriet för att kunna kallas för ”schysst kille” verkar ligga på så låg nivå att den ständigt flyger under normalamänniskorradarn.

 4. Roos juni 8, 2014 den 4:24 e m #

  Väl rutet!!! Hoppas åtminstone några så kallade schyssta män läser detta och tar åt sig lite!

 5. Rode juni 8, 2014 den 9:44 e m #

  Så bra sagt på en miljon sätt och vad jag lika många gånger önskar att jag var en man så statistiken kunde bli lite bättre på peppande kommentarer men nu är jag ytterligare en tjej. Fortsätt skriva dina fantastiskt tänkvärda inlägg, blir alltid så glad när jag ser mailen från din sida. (O med glad menar jag över det jag får tänka till om och få nya synvinklar och argument för/mot). Hurra för dig.

 6. Freja juni 8, 2014 den 10:40 e m #

  Mycket bra skrivet! Jag tänker ofta att de män som känner det här behovet av att alltid hojta ”Men inte alla män”, ”Jag skulle aldrig…” nog inte inser paradoxen i det de gör. I och med att de, i en diskussion som handlar om män som misshandlar och eller våldtar, anser att deras viktigaste bidrag är att protestera och påpeka att det minsann inte gäller alla män och absolut inte dem själva, så bevisar de just där och då att de själva just är en av alla män…

  För kärnpunkten i det här, att män slår och våldtar, handlar ju om att män lärt sig att deras individuella behov alltid är det viktigaste och det som måste tillfredsställas, och att kvinnor är till för att tillfredsställa det behovet. När en man alltså väljer att, istället för att faktiskt delta i debatten, förfasas över misshandel och våldtäkt, komma med konstruktiva förslag hur det kan åtgärdas, väljer att hävda sitt eget individuella behov som enskild man. För det behovet är alltid viktigare än oändligt antal kvinnors behov…

 7. emilterran juni 10, 2014 den 9:06 f m #

  Älskar din blogg och på sättet du skriver. Fortsätt vara awesome

  Btw OITNB är skitbra

 8. Catharina juni 10, 2014 den 9:24 f m #

  Så otroligt bra skrivet!!
  Kan inte sluta läsa dina inlägg fast jag borde vila…

 9. Jordgubbe juni 11, 2014 den 8:10 e m #

  Sanna – Har ändrat rubriken på mitt inlägg om Pongo för att minska risken för missförstånd eller sammanblandning.
  Kan du vara snäll och uppdatera min pingback?… Hade tänkt såhär alltså:
  Maskulint Initiativ: Robert Hermansson

Trackbacks/Pingbacks

 1. Maskulint Initiativ: Robert Hermansson vs Pedofilerna | Strawman Berry - juni 8, 2014

  […] Mina Sanna ord: Skuldbelägg inte den utsatta, stötta och bidra till att förändra strukturen ist… […]

 2. Hos mig växer inte alla män! | Frejas funderingar - juni 10, 2014

  […] vill påpeka att just de inte är sådana. Du kan till exempel läsa utmärkta inlägg om det hos Mina Sanna ord, Fanny, Mondokanel och […]

 3. Män som motarbetar feminismen bevisar bara att den verkligen behövs | Kajsakanel - juni 13, 2014

  […] Mina Sanna Ord – Skuldbelägg inte den utsatta, stötta och bidra till att förändra struktur… (utdrag från texten, för den är så himla bra: ”Fan, jag blir så arg. Lady Dahmer avslöjade häromdagen att Maskulint initiativs språkrör är dömd för sexuella övergrepp mot en fyraåring, och efter detta har hatet eskalerat något hiskeligt. Mothenne, inte mot förövaren eller mot Maskulint initiativ. Hon ska våldtas, dödas och uppmanas begå självmord. Anledningen? För att hon hatar män!! För att hon hänger ut män (som beter sig som svin, obs parentes)!! För att hon inte i varje mening hon yttrar lägger till ett ”inte alla män!!” Lady Dahmer skrev sedan om hur hon på grund av denna massiva hatstorm nu känner sig rädd och undviker att släppa in personer med mansnamn som vill följa henne på twitter eller kommentera hennes blogg. Ja, hon känner obehag och olust inför män, helt enkelt – eftersom det är dessa som så intensivt och i så stor omfattning hotar, kränker och hatar henne. Hur ska hon kunna veta om den eller den mannen är en ”snäll” man när så många inte är det? …och självklart resulterade även detta erkännande i skuldbeläggande kommentarer från män just; män som känner sig exkluderade, män som tycker hon är ond som klumpar ihop ”män” till en homogen grupp, män som tycker att hon därför är lika hemsk som kvinnohatarna!!!”) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: