Bifobi – vad det är och hur det kan yttra sig (ett gästinlägg)

26 Maj

Här följer ett gästinlägg av Emma Hernejärvi. Det första gästinlägget någonsin på den här bloggen!

Det talas sällan om bifobi. Homofobi har alla hört talas om, och numera börjar även transfobi bli ett mer känt begrepp. Precis som homofobi är specifik rädsla, fördomar eller hat mot homosexuella (eller uppfattat homosexuella), är bifobi samma sak mot bisexuella.

”Men vänta nu, är det inte bara homofobi som bisexuella utsätts för?”
Bisexuella utsätts för homofobi, för det är inte alltid folk vet eller bryr sig om skillnaden. En kille som kommer ut som bisexuell och blir kallad för ”jävla bög!” eller ”fikus!” blir utsatt för homofobi. Det är helt sant, och denna typ av fientlighet motarbetas på samma sätt oavsett om personen ifråga är bi eller homo, för det är fråga om samma sorts homofobi.

Men bisexuella utsätts för specifika fördomar som homosexuella inte utsätts för. Bifobiska uttalanden kommer inte bara från den heterosexuella världen, utan även inifrån HBTQ-rörelsen. Ja, du kan fortfarande vara bifob trots att du är homosexuell.

Eftersom det sällan talas om bifobi så förstår inte ens välmenande monosexuella (homo/heterosexuella) när de uttalar sig bifobiskt. Följande uttalanden är fördomsfulla och skadliga, och jag tänker ange varför:

”Du har bara inte valt än. Du kommer växa ifrån det.”
– Det här uttalandet antar att bisexualitet inte är en ”äkta” sexuell läggning, att det är en fas och att bisexuella inte bestämt sig. Så är inte fallet. Visst händer det att vissa individer som är osäkra på sin läggning kallar sig själva bisexuella (för det ses som ”neutralt”), men bisexuella existerar och vi tänker inte förneka vår läggning. Jag fick själv höra det här av en person som jobbade ideellt med att stöda unga tjejers självförtroende(!), när jag i förbifarten nämnde att jag dejtat både killar och tjejer.

”När du träffar rätt person så kommer du att bestämma dig!” / ”Jaha, hon blev ihop med en kille! Visste att hon var straight trots allt!”
– Relaterat uttalande, igen med antagandet att bisexualitet inte är på riktigt. En person som är ihop med någon av annat kön är inte nödvändigtvis heterosexuell. En person som är ihop med någon av samma kön är inte nödvändigtvis homosexuell. Bisexualiteten försvinner inte för att man blir kär i en viss person. För själva läggningen, förmågan att finna människor av mer än ett kön attraktiva, finns kvar. En heterosexuell person som blir dumpad och lever själv ett tag blir inte asexuell heller.

”Så du är halv-lesbisk?”
Bisexualitet ska inte behandlas som ”hälften” av något. Vi måste få vara stolta över oss själva som vi är, istället för att dela upp oss i två halvor. Jag blir inte mindre homosexuell av att leva med en man, jag blir inte mindre heterosexuell av att leva med en kvinna. För jag är varken hetero eller homo. Jag är bisexuell, 100%, hela tiden!

”Bisexuella kommer aldrig bli lyckliga!” / ”De kan inte leva troget!”
Det finns en missuppfattning om att alla bisexuella vill ha både en man och en kvinna samtidigt. Det finns förstås bisexuella polys och relationsanarkister, precis som av andra läggningar. Men bisexuella kan vara monogama. Bara för att man kan bli kär i mer än en könskategori, innebär det inte att man känner att man måste ha båda. Precis som att en lesbisk tjej som kan gilla två olika kategorier (exempelvis både femme och butch) inte kräver båda samtidigt. Människor av alla sexuella läggningar kan vara otrogna. Otrohet handlar inte om sexuell läggning, utan om oärlighet och att inte kunna stå emot frestelser. Och de bisexuella som vill ha båda samtidigt kan förstås leva lyckliga som polys, med sina egna överenskommelser och trogna på det viset.

”Hur vet du att du är bi, om du aldrig testat med båda könen?”
Precis som vem som helst kan känna till sin sexuella läggning innan de haft sex. Man har fortfarande känslor, kan uppleva attraktion eller föreställa sig vad man gillar. Hur många heterosexuella var tvungna att ha sex innan deras identitet som straighta godkändes?

Det finns separata fördomar som träffar bisexuella tjejer och killar olika. Bisexuella tjejer får ofta höra att de valt sin läggning eller hittar på den för att få uppmärksamhet, eftersom många heterokillar fantiserar om tjejsex. Från lesbiska händer det att bi-tjejer får höra att de ”fortfarande är tillgängliga för män”, och därmed inte kan vara med i ”kampen”. Snälla sluta säga sådana sårande och falska saker!

Till sist, två andra falska idéer om bisexuella jag vill slå hål på:
– En bisexuell person behöver inte gilla alla kön lika mycket. En person som föredrar tjejer, men attraheras av killar får kalla sig själv bisexuell.
– Att bisexuella skulle vara transfoba/cissexister. Ordet ”bisexuell” myntades när fysiskt kön var allt som räknades och intersexuella och intergenderpersoner ignorerades. Men numera kan man definiera bisexualitet som att kunna känna sexuell attraktion gentemot minst två kön, oavsett vilka!

Tack för att ni läst, och kanske blir ni mer uppmärksamma på specifika fördomar mot bisexuella från och med nu!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emma är 24 år, bisexuell, biologistudent och bor i Stockholm. ”Jag har själv inte blivit utsatt för så mycket bifobi/homofobi jämfört med många andra”, säger hon, ”men jag ser att båda existerar.”

16 svar till “Bifobi – vad det är och hur det kan yttra sig (ett gästinlägg)”

 1. Den andra mamman maj 26, 2014 den 8:17 e m #

  Tack! För att inte tala om den internaliserade bifobin som får ptminstone mig att referera till mig själv som flata bara för att slippa diskussioner.

 2. tarashima maj 26, 2014 den 8:56 e m #

  Jag som är bisexuell kan sannerligen relatera till det här, bifobi blir jag utsatt för väldigt ofta.
  Men det värsta är när folk säger: ”jag vet inte hur jag ska relatera till din sexualitet, det hade varit mycket lättare om du varit straight eller homo”. Det får jag förstås mest höra från nära och kära eller bekanta som klivit över tröskeln till att vara närmare vänner. Jag vet inte vad de vill ha för svar.

 3. honungsbi maj 26, 2014 den 9:15 e m #

  Känner igen det här så väl. Som bisexuell drabbas man av både homo- och bifobi, och jag är trött på att homosexuella osynliggör bifobin och tycker att det verkliga problemet är homofobin.

 4. ett ritstift i din rumpa maj 26, 2014 den 9:52 e m #

  tycker det är hemskt bra att bisexualitet och bifobi har börjat komma upp mer och mer, eftersom det verkar finnas så mycket förvirring och missuppfattning kring det! själv håller jag som bäst på att skriva en kandidatavhandling om detsamma 🙂

 5. Freja maj 26, 2014 den 11:02 e m #

  Vilket bra inlägg, det ger mig kött på benen att stötta min dotter. Hon pratar om sig själv som bisexuel fast hon ännu inte haft någon sexuell relation och inte heller känner någon längtan efter det. Hon fyller snart 14, så det är klart att det kommer att ändras med åren (alltså, troligtvis kommer hon inte att vara asexuell om några år). Jag respekterar hennes syn på sin sexualitet, och det här ger mig bra grund för att hjälpa henne med argun´ment och med att förstå sig själv!

 6. Roos maj 27, 2014 den 9:44 f m #

  Åh en gammal kursare till mig ju! Bra skrivet Emma 😀

 7. Angelica maj 27, 2014 den 9:55 f m #

  Åh, så bra skrivet! Bisexualitet osynliggörs och ogiltigförklaras, som du skriver. Alltid när det talas om bifobi kommer ett helt galet bifobiskt avsnitt ur serien Sex and the City upp i mitt huvud… Carrie dejtar en bisexuell man och hon kan verkligen inte hantera hans sexualitet. C och hennes vänner pratar i termer av att man måste ”välja sida”, att bisexualitet inte finns egentligen 😦 Jag älskar SATC men det där avsnittet sårade mig som bisexuell djupt.

 8. Maria T maj 28, 2014 den 7:22 e m #

  Lycka att få läsa detta inlägg, tack! Jag var 13 år, 49 nu, och visste att jag var attraherad av både tjejer och killar. Ordet bisexuell kände jag inte till (vet knappt ens om det existerade då), och hade knappast vetat dess innebörd. Jag visste bara att vad jag kände, inte att någon tyckte det var konstigt.
  Med åren har jag blivit kallad många saker, att jag är falsk (av en kvinna jag hade en relation med), att jag är oberäknelig (av en man jag levde med, som så många andra osäker på sin egen attraktionskraft). Länge tänkte jag att jag ska vara nöjd & glad, jag blir inte utsatt för homofobi eftersom jag sedan många år lever med en man.
  Men nej. Jag tänker inte vara nöjd. Nästa gång ämnet kommer upp, och jag ”outar” mig själv (?) som bi, kommer jag inte att acceptera några som helst fobiska uttryck, oavsett vem som levererar dem.

 9. Johanna juni 2, 2014 den 7:23 e m #

  Jag tycker att det är jättejobbigt nu när jag är tillsammans med en kille att folk tar mig som heterosexuell. Man kan ju fortfarande vara bi även om man är i ett heteroförhållanden. Då känns det som att folk tänker så, precis som du skriver: Jaha, ja, vi visste väl att du skulle växa ifrån det och tillslut end up med en kille. Som att det bara var något experiment i tonåren. Att man hade sex med samma kön på fyllan för att det var en kul grej typ. Men jag vet ju att när jag var kär var det inte något tonårspåhitt, det var ju kärlek for god sake!
  ASBRA BLOGG SANNA!

 10. m juni 3, 2014 den 11:45 e m #

  Jag såg det här först nu, men åh vad glad jag blir att du låter en sån här text få plats på din blogg!
  För som sagt är det inte ovanligt med bifobi ens bland queers. Det tycker jag gör det värre, när folk man tror att man kan lita på slänger ur sig något bifobiskt trots att de inte är homofober. Man är liksom inte förberedd på samma sätt som om något med allmänt sviniga åsikter skulle säga något homofobt/bifobt. Det är mest bland andra icke-mono man kan känna sig helt säker. Om ens då, jag kommer ju på mig själv med att se ner på min sexualitet ibland.
  Man blir så hjärntvättad med idéer om att en bisexuell kvinna antingen är en “dålig lesbisk” som “sviker” eller försöker passa in genom att vara med en man, eller bland heteros vara en slampa som försöker vara “modern” eller “hipp” genom att även gilla tjejer!
  Önskar så att det vore lättare att vara del av en “bisexuell gemenskap”, när homos & heteros sviker.

 11. Josefin september 15, 2014 den 9:28 f m #

  Jättebra inlägg! 🙂 Har själv nyligen insett att jag är bisexuell. 🙂

 12. Joel augusti 27, 2015 den 4:41 e m #

  Jag är en kille som är 32 år och bisexuell. Jag kom ut ur garderoben ganska sent (efter att tidigare ha smugit med det i alla år, på t ex festivaler där man kunnat ragga mer anonymt). Jag hade tänkt komma ut tidigare när jag var 21 men blev då svårt misshandlad av ett gäng nynazister när jag var på väg hem från krogen en kväll. Fick veta att jag blev påhoppad för att jag hade fått en kram av en mörkhyad kille och en av de få saker jag minns från misshandeln var att de skrek ”bögjävel” samtidigt som de sparkade mot mitt huvud.
  Jag valde då gå tillbaka in i garderoben som jag just hade börjat öppna lite, och stängde dörren ordentligt efter mig och vågade inte komma ut förrän vid 27 års ålder.

  Många verkar dock tycka att om man ”bara” är bisexuell så är man lite fake. Tydligen måste man välja sida. Bisexuella betraktas ofta – både av heterosexuella och homosexuella – som obeslutsamma smygbögar och smygflator som bara inte vågar ta steget fullt ut. Att det finns människor som faktiskt känner sexuell attraktion till både män och kvinnor är tydligen svårt att ta in.
  En bisexuell tjejkompis har berättat att hon har haft probem att komma in på ”flatklubb” eftersom hon såg ”för heterosexuell ut”.
  När jag själv har gått på gayklubb har jag fått höra ”Vad fan gör du här?!” samt fått många ilskna blickar och nedvärderande kommentarer om allt från att mina kläder är fula, att jag inte hör hemma där och borde sticka. Det har även hänt att jag blivit spottad på.

  När jag själv förr i tiden inte var helt öppen med min läggning fick jag höra av olika HBTQ-personer att jag var feg, ynklig och patetisk som inte berättade för alla. Jag antar att de personerna aldrig har bott i ett väldigt litet samhälle där alla känner alla (kommer själv ifrån en by där det bor ca 900 personer och mycket raggare).

  Alla rörelser överallt behöver problematiseras och bli mer toleranta. Dessutom är bissexualitet något som behöver belysas mer. Många, både heterosexuella och homosexuella ser fortfarande bisexuella som översexuella missfoster (är förmodligen av den anledningen varför så gott som alla uttalade bisexuella tjejer får frågor om de ställer upp på trekanter av straighta snubbar som verkar har kollat lite för mycket på p-rullar).

 13. jbreaker augusti 27, 2015 den 4:43 e m #

  Jag är en kille som är 32 år och bisexuell. Jag kom ut ur garderoben ganska sent (efter att tidigare ha smygit med det i alla år, på t ex festivaler). Jag hade tänkt komma ut tidigare när jag var 21 men blev då svårt misshandlad av ett gäng nynazister när jag var på väg hem från krogen en kväll. Fick veta att jag blev påhoppad för att jag hade fått en kram av en mörkhyad kille och en av de få saker jag minns från misshandeln var att de skrek ”bögjävel” samtidigt som de sparkade mot mitt huvud.
  Jag valde då gå tillbaka in i garderoben som jag just hade börjat öppna lite, och stängde dörren ordentligt efter mig och vågade inte komma ut förrän vid 27 års ålder.

  När jag själv förr i tiden inte var helt öppen med min läggning fick jag höra av olika HBTQ-personer att jag var feg, ynklig och patetisk som inte berättade för alla. Jag antar att de personerna aldrig har bott i ett väldigt litet samhälle där alla känner alla (kommer själv ifrån en by där det bor ca 900 personer och mycket raggare).

  Många verkar dock tycka att om man ”bara” är bisexuell så är man lite fake. Tydligen måste man välja sida. Bisexuella betraktas ofta – både av heterosexuella och homosexuella – som obeslutsamma smygbögar och smygflator som bara inte vågar ta steget fullt ut. Att det finns människor som faktiskt känner sexuell attraktion till både män och kvinnor är tydligen svårt att ta in.
  En bisexuell tjejkompis har berättat att hon har haft probem att komma in på ”flatklubb” eftersom hon såg ”för heterosexuell ut”.
  När jag själv har gått på gayklubb har jag fått höra ”Vad fan gör du här?!” samt fått många ilskna blickar och nedvärderande kommentarer om allt från att mina kläder är fula, att jag inte hör hemma där och borde sticka. Det har även hänt att jag blivit spottad på.

  Alla rörelser överallt behöver problematiseras och bli mer toleranta. Dessutom är bissexualitet något som behöver belysas mer. Många, både heterosexuella och homosexuella ser fortfarande bisexuella som översexuella missfoster (är förmodligen av den anledningen varför så gott som alla uttalade bisexuella tjejer får frågor om de ställer upp på trekanter av straighta snubbar som verkar har kollat lite för mycket på p-rullar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: